Annan poziva iračane da izađu na nedjeljne izbore

DVA dana prije iračkih izbora za nacionalnu skupštinu glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan pozvao je Iračane da izađu na birališta i obećao pomoć UN-a Iraku i u budućnosti.

"Izbori su najbolji način da se odredi budućnost svake zemlje; molim vas da u nedjelju iskoristite svoje demokratsko pravo", rekao je Annan u predizbornoj poruci iračkom narodu.

On je rekao da nedjeljni izbori daju priliku da se Irak udalji od nasilja i neizvjesnosti prema miru i demokratskoj vladi.

Annan je upozorio pobunjenike koji nastoje poremetiti izbore da ne uskraćuju mogućnost Iračanima da glasuju u miru i slobodi rekavši da nema opravdanja za ubijanje i zastrašivanje birača, kandidata i radnika na izborima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovi izbori su ključan korak prema novom ustavu i slobodnom i stabilnom Iraku, kazao je on obećavajući da će UN učiniti sve što može da osigura uspjeh izbora i nakon toga pomogne politički proces obnove zemlje na demokratskim temeljima.

UN djeluje u savjetodavnoj i tehničkoj ulozi kako bi pomogao Iračkom neovisnom izbornom povjerenstvu da provede vjerodostojne izbore. Svjetska organizacija utrošila je više od 100 milijuna dolara pomažući organizaciju izbora i koordinirajući pomoć međunarodne zajednice.

(Hina) xsl

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara