Annan pozvao G-77 da se usmjeri na razvitak i globalizaciju

GLAVNI tajnik Ujedinjenih Naroda Kofi Annan pozvao je u četvrtak skupinu G77, koju čine zemlje u razvoju i Kina, da se usmjere na razvitak i globalizaciju.

Na svečanosti u sjedištu UN-a u New Yorku, na kojoj je predsjedanje skupinom, koju čini 133 zemlje, od Venezuele preuzeo Maroko, Annan je rekao da se to događa u vrijeme puno izazova.

On je spomenuo migraciju koja obuhvaća stotine milijuna ljudi te zahtijeva usku suradnju razvijenih i zemalja u razvoju kako bi se bolje zaštitila prava migranata, zaštitili izbjeglice te bolje spoznao potencijal migracija kako za migrante tako i za zemlje kroz koje prolaze i zemlje u koje dolaze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Annan je spomenuo i pitanje trgovine povezane s pravima intelektualnog vlasništva, koja omogućuju zemljama u razvoju da dođu do lijekova, što je predstavljalo problem u pregovorima o trgovini nakon sporazuma iz Dohe 2001. godine.

´Siromašne zemlje trebaju braniti svoje interese, a bogate moraju prepoznati da je u njihovom interesu da otvore trgovinu´, rekao je.

Govoreći o ciljevima marokanskog predsjedništva, ministar vanjskih poslova Maroka Mohamed Benaissa je rekao da će nastaviti dijalog zemalja u razvoju i skupine G-8 najrazvijenijih zemalja svijeta kako bi se riješili ekonomski, kulturni i socijalni problemi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara