Annan se nada povratku UN-ovih inspektora u Irak

GLAVNI tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan rekao je u utorak kako se nada da će se UN-ovi inspektori oružja vratiti u Irak, napominjući da je njihov rad samo privremeno prekinut.

Annan je rekao novinarima u stožeru UN-a u New Yorku da ukoliko bude nađeno bilo kakvo oružje masovnog uništavanja inspektori ga moraju provjeriti. "Nadam se da će doći vrijeme kada će biti u stanju to učiniti", rekao je on.

Upitan kakve bi posljedice mogla imati po legitimnost američke vojne akcije u Iraku ako ne bude nađeno oružje masovnog uništavanja Annan je rekao da mada se pred Vijećem sigurnosti našlo pitanje razoružanja "Vijeće nije podržalo rat".

Glede prijetnjama samoubilačkim napadima diljem arapskog svijeta Annan je kazao da "bi to većina ljudi smatrala ilegalnim, kao teror protiv nedužnih civila".

Glavni tajnik UN-a je kazao kako je zabrinut humanitarnim uvjetima u opsjednutim iračkim gradovima. "S vrućinama koje dolaze, ako nemate vode ili struje može doći do sanitarnih problema", kazao je Annan. "Znam da Crveni križ i drugi poduzimaju napore na terenu da uspostave vodoopskrbu i to je ono što trebamo očekivati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Annan je kazao da je u ovom trenutku UN usmjeren na humanitarnu pomoć Iraku, ali da će Vijeće sigurnosti razmotriti buduću ulogu UN-a u Iraku i možda zatražiti od Svjetske organizacije da preuzme dodatne odgovornosti kako je to činilo ranije u sličnim situacijama. "Nije isključeno da će UN igrati važnu ulogu, ali to je pitanje kojim se treba pozabaviti Vijeće sigurnosti", rekao je on.

Upitan da reagira na osjećaj među arapskim veleposlanicima pri UN-u da se nije dovoljno glasno izjasnio o onome što se događa u Iraku, Annan je rekao kako misli "da je rekao dovoljno" prije rata i sada. On je dodao kako bi oni koji hoće prekid rata i da UN dovede do prekida vatre u Iraku očigledno željeli da i on i Vijeće sigurnosti budu "malo aktivniji na toj fronti".

Glede poziva da Opća skupština UN-a osudi rat Annan je kazao kako se o tome razgovaralo, ali da nije siguran jesu li se predstavnici zemalja suglasili oko toga.

"Ali, očigledno da u ovoj zgradi ima mnogo nezadovoljstva ratom", dodao je Annan.

(Hina) sl rš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara