Annan: VS UN-a očekuje Powellove informacije

GLAVNI tajnik UN-a Kofi Annan rekao je da Vijeće sigurnosti mnogo očekuje od posebne sjednice o Iraku idućeg tjedna, za koju je američki državni tajnik Colin Powell obećao dati tajne dokaze o iračkom oružju.

´Mislim da će mnogi ministri vanjskih poslova doći na taj sastanak´, rekao je Annan u sjedištu Ujedinjenih Naroda u New Yorku.

Powell namjerava na javnoj sjednici Vijeća sigurnosti 5. veljače pružiti članicama Vijeća dokaze da Irak skriva zabranjena oružja. To je dio američke diplomatske ofenzive kojom žele pridobiti saveznike i međunarodnu zajednicu pa i američku javnost da podupru uporabu sile u razoružanju Iraka. Članice Vijeća sigurnosti, Francuska, Njemačka, Rusija i Kina nisu uvjerene da Irak posjeduje oružje masovnog uništenja i protive se očiglednim namjerama predsjednika Georgea W. Busha da Saddama Husseina svrgne i razoruža silom.

´Hoće li to promijeniti mišljenje nekih članica Vijeća ovisit će o materijalu koji im on predoči´, kazao je Annan.

Govoreći o dokazima glavni tajnik UN-a je podsjetio da UN-ovi inspektori u Iraku već dulje vrijeme traže upotrebljive informacije od vlada zemalja. ´Dobili su neke i nadam se da će također upotrijebiti i informacije koje dobiju sljedećeg tjedna, a koje će biti korisne u njihovom radu´, kazao je Annan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara