Annan završio razgovore o Iraku u UN-u

GLAVNI tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Kofi Annan završio je u petak svoje razgovore u UN-u o humanitarnom stanju u Iraku koji traju već tjedan dana.

Počevši od utorka on se sastao s predstavnicima svih pet regionalnih skupina zemalja u UN-u.

U ponedjeljak se odvojeno sastao s arapskom skupinom, koja ne čini formalnu regionalnu skupinu, a u srijedu se sastao s Vijećem sigurnosti.

UN-ove humanitarne organizacije su u petak izvijestile o napretku u dopremanju humanitarne pomoći nekim dijelovima Iraka, ali i upozorile na zabrinjavajuće stanje opskrbe vodom pet milijuna stanovnika Bagdada.

Skupina UN-ovih humanitaraca je u Umm Qasru procjenjivala potrebe za vodom i hranom u tom lučkom gradu, kao i u kakvom je stanju luka koja bi mogla predstavljati glavni ulaz za humanitarnu pomoć Iraku.

UN-ov Dječji fond (UNICEF) poslao je šest kamiona pomoći u Basru, a 11 u Safwan i Zubair. Svjetski program hrane uputio je konvoj od 19 kamiona sa 475 tona brašna iz Turske prema sjevernom Iraku.

Vijeće sigurnosti je u petak podržalo Annanovu preporuku da se u Kuwait Cityju za iduća tri mjeseca zadrži mala logistička skupina UN-ove iračko-kuvajtske promatračke misije UNIKOM kako bi poduprla UN-ove aktivnosti u regiji gdje se Svjetska organizacija trenutno usredotočuje na humanitarnu pomoć.

Vijeće sigurnosti se u pismu suglasilo da se UNIKOM zadrži do 6. srpnja.

UNIKOM je uspostavljen 1991. nakon Zaljevskog rata kako bi nadzirao razvojačenu zonu između Iraka i Kuvajta. Annan je povukao svo osoblje misije iz graničnog područja između dviju zemalja uoči američkog napada na Irak, ali je zadržao mali broj članova misije u Kuwait Cityju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara