Annanov tim će istražiti sigurnost UN-a pred napad u Iraku

GLAVNI tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan imenovao je u utorak tim stručnjaka koji će istražiti tko je odgovoran za propuste u UN-ovoj sigurnosti prije bombaškog napada 19. kolovoza u Bagdadu u kojem je poginulo 22 ljudi.

UN je u utorak također oslobodio dužnosti svojega šefa globalne sigurnosti Tuna Myata, odvjetnika iz Mianmara, i vršitelja dužnosti posebnog predstavnika u Iraku, Ramiroa Lopesa da Silvu dok istražni tim obavi svoj posao.

Annan je u pismu osoblju UN-a u petak obećao da će se pozabaviti "sustavnim propustima" u sigurnosnom sustavu Svjetske organizacije, za koje je neovisna skupina okrivila UN-ove dužnosnike, kako bi osigurao da se ne ponove "u Iraku ili drugdje".

Neovisna skupina koju je predvodio bivši finski predsjednik Martti Ahtisari navela je u izvješću 22. listopada nakon istrage samoubilačkog napada na UN-ove urede u Bagdadu kako je UN-ov sigurnosni sustav bio "disfunkcionalan" i "šlampav" i da je doveo do gubitka života.

Kao veliki nedostatak naveden je "nepostojanje odgovornosti" dužnosnika UN-a za sigurnost osoblja. Među nedostacima je navedeno i da se nije znalo koliko je međunarodnih pripadnika UN-a bilo u Iraku, kašnjenje u postavljanju neprobojnog stakla i odbijanje američke vojne zaštite bez odgovarajuće zamjene.

"Odgovarajući na jednu od njegovih glavnih preporuka glavni tajnik je uspostavio tim kako bi ustanovio odgovornost na svim upravnim razinama u UN-ovim sjedištima i na terenu, i da ocijeni odgovornost za odluke prije napada 19. kolovoza 2003. u Bagdadu", rekao je Annanov glasnogovornik.

Istražni tim vodit će Gerald Walzer, bivši zamjenik visokog povjerenika UN-a za izbjeglice.

U napadu 19. kolovoza poginulo je 22 ljudi, uključujući posebnog predstavnika UN-a za Irak Sergioa Vieira de Melloa.

Nakon bombaškog napada Annan je drastično smanjio UN-ovo osoblje u Iraku, a prošloga četvrtka nakon tjedna nasilja u Iraku odlučio povući i posljednjih 20, za sada privremeno.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara