Ante Todorić: Od "maloga s tržnice" do nasljednika Agrokora

Ante Todorić: Od "maloga s tržnice" do nasljednika Agrokora

Tekst: J.Šimac
Foto: Dragan Matić (Cropix)

ŠESNAEST plodnih godina rada u koncernu Agrokor priskrbilo je Ljerki Puljić, izvršnoj potpredsjednici Agrokora, titulu jedne od najmoćnijih žena hrvatskog biznisa. Danas je zato na konferenciji Budućnost obiteljskih tvrtki s posebnim divljenjem progovorila o svim članovima obitelji Todorić.

S istim žarom u očima, da ne kažemo indoktrinirano, govorila je o Ivici Todoriću, kao i o najmlađim nasljednicima Agrokora, Ivičinim unucima. A kako i ne bi. Posebnu je pozornost poklonila Anti Todoriću, najstarijem sinu Ivice Todorića.

Aplauz, molim

Ante se još kao 19-godišnjak morao dizati u cik zore kako bi u 6 sati otkupio voće na zagrebačkoj veletržnici za Konzum, otkrila je formulu uspjeha. "Danas je on potpredsjednik koncerna", izjavila je Puljić. Kao da je drugačiji scenarij uopće bio moguć. Ali, eto, Antin trud, znoj i suze i ranojutarnje dizanje urodili su plodom, gazda ga je prepoznao, Ante je napredovao. U tatinoj firmi.

Idilu Todorićevih nastavila je opisivati kroz vikend-druženja poznate hrvatske obitelji. Dok neke druge obitelji vikendom roštiljaju, idu na izlete ili u posjet bakama i djedama (a zapravo ljenčare), Todorićevi, kaže ona, zdušno rade.

Iz kolijevke na posao

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Subote i nedjelje izvrsna su prilika za sastanak Uprave koncerna i razvijanje poslovnih strategija. Na sastancima sudjeluju najmlađi kako bi se već zarana priučili poslu.

"Radimo subotom i nedjeljom, to su najbolji dani za razvijanje strategije. Članovi uprave tada se nađu s predsjednikom i mirno raspravljamo. Često subotom navrate unuci obitelji Todorić, igraju se za laptopom, ali to se radi planski da bi se osigurala budućnost kompanije", objasnila je Puljić. I razumljivo potpuno, pa nije Ivica carstvo gradio da bi ga unuci kasnije proćerdali.

Veliki On

Puljićina apoteoza kulminirala je kako i priliči - veličanstvenim likom Ivice Todorića. O njemu s posebnom pažnjom i divljenjem. On, najzaslužniji za blagostanje svih članova te brojne obitelji, kao i ostalih njezinih ulizica. Nedodirljivi i silni. Vizionar vrijedan divljenja. S neobičnim talentom u kupovanju nestalog žita.

A jedan od njegovih možda najvećih talenata je taj što ljude može natjerati i da za njega rade čitav dan. "On je sjajan motivator koji je u stanju mobilizirati ljude da rade 24 sata na dan", s posebnom je blagošću objasnila Puljić.

I sada ono najgore: Puljić je sigurna da će, što se tiče nasljeđivanja, Agrokor trajati još barem sto godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara