Anto Đapić osječki gradonačelnik

Za osječkog gradonačelnika na današnjoj konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća izabran je Anto Đapić (HSP), za dogradonačelnika Gordan Matković (HSP), za predsjednika osječkog Gradskog vijeća Branko Lacković (Nezavisna lista Branimira Glavaša), a za zamjenika predsjednika Ivan Bernatović (HSU).

Od 25 vijećnika osječkog Gradskog vijeća za te je prijedloge glasovalo 13 vijećnika - osam s Nezavisne liste Branimira Glavaša, četiri s liste HSP-a, te Ivan Bernatović iz Hrvatske stranke umirovljenika (HSU).

Na prijedlog gradonačelnika Đapića izabrana su i četiri člana gradskog Poglavarstva od ukupno devet, s tim što u sastav osječkoga Gradskog poglavarstva ulaze gradonačelnik i dogradonačelnik.

Na jednoj od sjednica Gradskog poglavarstva bit će izabrani ostali članovi Poglavarstva.

Novi osječki gradonačelnik Anto Đapić pred gradskim je vijećnicima kratko iznio osnove budućeg rada, istaknuvši kako su oni sastavni dio programa pobjedničke koalicije, Nezavisne liste Branimira Glavaša i HSP-a.

Zahvalio je dosadašnjem osječkom gradonačelniku Zlatku Kramariću, na, kako je rekao, "onim stvarima koje su dobro odrađene", te obećao da se nova gradska uprava nastaviti s onim projektima za koje procijene da su kvalitetni i važni.

Oporba od 12 vijećnika predložila je Ivana Bernatovića (HSU) i za dogradonačelnika i za zamjenika predsjednika Skupštine, no on je to odbio.

Dosadašnji osječki gradonačelnik Kramarić otišao je s konstituirajuće sjednice prije njenog završetka, ne čestitavši novom gradonačelniku na izboru, te je novinarima dao kratku izjavu.

Ocjenjujući rezultate izbora nove osječke gradske vlasti, rekao je: "Ako je ovo hrvatska politika, onda nam se loše piše". Dodao je kako postoji "vrijeme uspjeha i vrijeme neuspjeha", ustvrdivši da su "ovi izbori nekoga jako skupo koštali".

U svom prvom razgovoru s novinarima nakon izbora novi osječki gradonačelnik Anto Đapić rekao je kako mu je "žao što mu dosadašnji gradonačelnik Kramarić nije čestitao na izboru", dodavši da se "onaj tko gubi ima pravo ljutiti".

Također je kazao kako se "nitko tko je savjesno i odgovorno radio, ne mora bojati smjena i otkaza", te da je osnovna zadaća gradske uprave biti na usluzi građanima.

Zahvalio je građanima koji su dali potporu njegovoj listi i Nezavisnoj listi Branimira Glavaša, te je dodao kako je jučerašnja "pobjeda na županijskoj razini i današnja na gradskoj dva prema nula za nas".

Branimir Glavaš, nositelj Nezavisne liste koja je osvojila najviše glasova na proteklim izborima i na županijskoj i gradskoj razini, novinarima je izjavio kako "poručuje" premijeru Ivi Sanaderu da se "od jučer i danas u Osječko-baranjskoj županiji lakše diše".

Oporbu u osječkom Gradskom vijeću čini 12 vijećnika, od kojih su šest iz koalicije LS-SBHS-HNS-Zeleni Hrvatske, tri iz koalicije SDP-HSS, dva iz HDZ-a te jedan iz HSU-a.

(Hina) xvsik ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara