Anto Furudžija pušten prije odsluženja kazne u Finskoj

BOSANSKI Hrvat Anto Furundžija u utorak je pušten na slobodu iz zatvora Kylmakoski u Finskoj, nakon što je odslužio dvije trećine od 10godišnje kazne zatvora na koju ga je Haški sud (ICTY) 1998. godine osudio zbog ratnih zločina u BiH, potvrdio je dežurni zatvorski časnik Leo Oya.

"Zatvorenik Furundžija danas je oslobođen iz zatvora Kylmakoski u kojem se na odsluženju kazne nalazio od rujna 2000. godine", izjavio je u telefonskom razgovoru Leo Oya.

Sukladno propisima ICTY-a o izvršenju kazni, odluku o prijevremenom puštanju na slobodu Ante Furundžije donio je 29. srpnja predsjednik ICTY-a Theodor Meron.

Finska vlada prethodno je obavijestila ICTY da će 17. kolovoza Furundžija odslužiti dvije trećine kazne, te će prema finskim zakonima, moći biti pušten na prijevremenu slobodu.

Meron u svojoj odluci navodi da je kod razmatranja uzeo u obzir "težinu kaznenih djela koje je počinio Furundžija, njegovu spremnost da se ponovo integrira u društvo, dobro ponašanje u zatvoru i snažnu povezanost s obitelji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Također se navodi da je prema izvješću finskih vlasti "Furundžija prihvatio kaznu kao pravednu te izrazio žaljenje zbog patnji žrtava".

Anto Furundžija, rođen 1969. u Travniku, osuđen je 10. prosinca 1998. na 10 godina zatvora zbog mučenja i silovanja kao kršenja ratnog prava i običaja. Žalbeno vijeće mu je 21. srpnja 2000. potvrdilo prvostupanjsku presudu, a 22. rujna upućen je na izdržavanje kazne u Finsku.

Furundžija je optužen da je kao zapovjednik specijalne jedinice vojne policije HVO-a "Džokeri" 15. svibnja 1993. u Nadiocima kod Viteza ispitivao jednu Muslimanku i hrvatskog vojnika te da je bio prisutan dok je ona bila silovana, a oboje pretučeni.

U presudi Raspravnog vijeća, kojim je predsjedala sutkinja Florence Mumba iz Zambije, proglašen je krivim po osobnoj odgovornosti za suučesništvo u mučenju i silovanju, što predstavljka kršenje ratnog prava i običaja.

Branitelj mu je bio američki odvjetnik hrvatskog podrijetla Luka Mišetić, poznat kao jedan od odvjetnika generala Ante Gotovine.

U utorak poslijepodne Furundžija bi redovnim linijom Croatia Airlinesa iz Frankfurta trebao doputovati u Zagreb.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara