Anto Nobilo: Kod Šešelja je problem što on nije imao direktnu zapovjednu moć

Anto Nobilo: Kod Šešelja je problem što on nije imao direktnu zapovjednu moć

Screenshot: N1

DOK SE očekuje izricanje presude, odvjetnik Anto Nobilo komentirao je slučaj Vojislava Šešelja za N1 televiziju.

"Kod Šešelja je problem što on nije imao direktnu zapovjednu moć, nije bio ni šef države. Imao je paravojne jedinice, ali pitanje je direktne zapovjedne odgovornosti.

Ova presuda će biti važna zbog obuhvaćanja intelektualnih začetnika zločina... Oni koji su stvorili uvjete da se zločini dese i poticali ih... Sudeći prema suđenjima iz Nuernberga i Tokya - intelektualni začetnici su ostali izuzeti, ruka pravde ih nije obuhvatila", navodi odvjetnik.

Svi smo imali više od jedne primjedbe na rad Haškog suda, kazao je, ali kada se globalno sagleda, bez Haaga pravda ne bi bila uspostavljena.

"Pobjednici nisu sudili pobijeđenima, već je međunarodna zajednica provodila pravdu, koja je manjkava, ali ipak pravda", ocjenjuje Nobilo. Najveći problem ovog suda je što "presude nemaju efekt u stanovništvu - oni koji misle da je Karadžić heroj, smatraju ga i dalje.

Bilo bi puno bolje da je ICTY formiran na teritoriju bivše Jugoslavije, recimo geografskom središtu, u Sarajevu te da je djelovao na stanovništvo. Ovako ono smatra to nekakom udaljenom pravdom.

To bi ukazivalo na odluku koja nije loša za Šešelja, s obzirom na godine provedene u zatvoru", procjenjuje Nobilo nakon što je upitan o značenju dozvole Haškog suda Šešelju da čeka odluku na slobodi", zaključio je Nobilo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara