Antolović prijavio nepoznatu osobu zbog otvaranja e-maila na njegov ime

DRŽAVNI tajnik u Ministarstvu kulture Jadran Antolović podnio je policiji prijavu protiv nepoznate osobe, koja je, kako tvrdi, na njegovo ime otvorila email adresu i s nje poslala pristupnicu inicijalnom krugu Hrvatskog demokratskog sabora Slavonije i Baranje.

Sporna pristupnica poslana je s e-mail adrese otvorene pod Antolovićevim imenom kod jednog hrvatskog internet poslužitelja. Antolović je za Hinu ustvrdio da nikada nije otvorio tu e-mail adresu te da se radi o zlouporabi imena i prezimena putem interneta i zlouporabi dostave pristupnice s njegovim osobnim podacima. Uz prijavu policiji je priložio i preslik e-mail poruke sa spornom pristupnicom.

"Iz svega navedenog i priloženih dokaza razvidno je da me se kao javnu osobu i dužnosnika želi diskreditirati i prikazati sudionikom aktivnosti u kojima ne samo da ne učestvujem, već se s tim aktivnostima u cijelosti i ne slažem", ističe Antolović u prijavi zagrebačkoj policiji.

Podsjeća i da je član HDZ-a te da trenutno obnaša dužnost državnog tajnika u Ministarstvu kulture. Dodaje da je sporni e-mail poslan u petak 29. travnja 2005. u 15,53 sata kada se s ministrom nalazio u posjetu jednom arheološkom lokalitetu kraj Benkovca.

Tvrdnje da je potpisnik ili zastupnik inicijative Hrvatskog demokratskog sabora Slavonije i Baranje odbacio je još jučer u priopćenju medijima. Istaknuo je da je navođenje njegova imena na popisu incijalnog kruga te udruge, objavljenog na njihovoj internet stranici, laž u vrijeme predizborne promidžbe.

Inicijalni krug Udruge opovrgnuo je to Antolovićevo priopćenje, tvrdeći da je on prihvatio programsku deklaraciju i pristupio inicijalnom krugu Udruge. Ipak Antolovića su, kako kažu, nakon priopćenja izbrisali s popisa. Opovrgavaju da se radi o prijevari radi obmanjivanja javnosti već "klasičnom kukavičluku i nedostatku minimuma građanske hrabrosti".

Od internet poslužitelja s čijeg je e-maila poslana sporna poruka doznaje se da ih policija još nije kontaktirala u vezi ovog slučaja.

Navode da je temeljem IP adrese i vremena pristupanja određenoj e-mail adresi moguće utvrditi putem kojeg se operatora (providera) neka osoba koristila za pristupanje određenoj e-mail adresi, a potom taj provider najčešće može utvrditi o kojem se konkretnom korisniku radi. No, tako utvrđeni podaci od strane operatora mogu se učiniti dostupnima samo istražnim odnosno pravosudnim organima, i to isključivo na temelju valjanog naloga.

Što se tiče otvaranja adrese na tuđe ime, u tom internet poslužitelju ističu da se adrese na svim besplatnim e-mail servisima otvaraju putem interneta, bez potrebe davanja preciznih osobnih podataka osobe koja je registrira.

Oblik e-mail adresa na besplatnim servisima se bira proizvoljno te nije podložan posebnim provjerama. No, napominju kako e-mail adresa sam po sebi nije sredstvo kojim se može identificirati osobu, a sama tehnološka osnova internet e-maila je takva da se naziv koji se navodi u adresi pošiljatelja ni na koji način ne može koristiti za sigurnu identifikaciju neke osobe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara