Antunović: Hrvatska i Mađarska imaju odlične bilateralne odnose

MINISTRICA obrane Željka Antunović sastala se danas s ministrom obrane Republike Mađarske Juhaszom Ferencom i njegovim suradnicima, što je prvi sastanak s jednim stranim ministrom obrane u njezinu mandatu, a nakon sastanka obje su strane istaknule da Hrvatska i Mađarska imaju odlične bilateralne odnose.

"Između Hrvatske i Mađarske na svim područjima, pa tako i na području obrane, nema otvorenih pitanja", istaknula je ministrica obrane Željka Antunović.

Kazala je da su danas razmijenili neke informacije, stajališta i iskustva te da su razgovarali o reformama obrambenih sustava u obje zemlje. "Složili smo se da su nam ciljevi zajednički i da želimo stvoriti moderne oružane snage koje će biti osposobljene za sustave zajedničke obrane", rekla je Antunović dodavši da su razgovarali i o iračkoj krizi.

Ministrica je istaknula da je usuglašeno stajalište da obje zemlje žele i da su dužne priključiti se potpori miru i sigurnosti u Iraku te uspostavi demokracije i zaštite ljudskih prava u toj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Važnim je ocijenila pitanje bilateralne vojne suradnje, ali i multilateralne regionalne suradnje u okviru tzv. kvadrilaterale, koju čine Italija, Slovenija, Mađarska i Hrvatska. U potpunosti se želimo priključiti i sustavu obrane i to kroz multilateralnu brigadu i u tome imamo potporu Mađarske.

Mađarski ministar obrane rekao je da obje zemlje dijele iste vrijednosti te izvanredno dobri odnosi Mađarske i Hrvatske imaju elemente strateškog partnerstva koje se razvija.

"Vitalan nam je interes mir u Europi i da na miran način možemo razvijati svoje zemlje, a za to nam izvanredne mogućnosti daje priključenje europskima integracijama", izjavio je mađarski ministar Ferenc.

Rekao je i da će Mađarska s Hrvatskom podijeliti iskustva u reformi oružanih snaga te da je vrlo zainteresirana da Hrvatska postane što skorije članica NATO-a i Europske unije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara