Antunović: Vladina odluka o zahtjevu SAD-a ima politički i opertivni karakter

MINISTRICA obrane Željka Antunović izjavila je danas da odluka hrvatske Vlade o zahtjevu SAD-a ima i politički i operativni karakter.

Ta se odluka odnosi na dozvolu, ako i kada to od nas bude traženo, preleta civilnih transportnih zrakoplova u skladu s našim obvezama suradnje u sprečavanju međunarodnog terorizma, rekla je Antunović na svečanosti otvaranja Centra za samostalno učenje stranih jezika Zapovjedništva za združenu izobrazbu i obuku ´Petar Zrinski´ u Zagrebu.

Na svečanosti je bio i američki veleposlanik u Hrvatskoj Lawrence Rossin.

U ime vlade SAD-a i svoje osobno zahvalio je hrvatskoj Vladi na toj odluci i potpori u borbi protiv terorizma.

Ministrica Antunović je novinarima rekla da do ovog trenutka konkretnih zahtjeva za prelet takvih zrakoplova nema.

Ali, imamo najavu da će se u slučaju potrebe od nas zatražiti i to. Nije riječ o vojnim ili borbenim zrakoplovima već civilnim čiji će sadržaj biti ovjerovljen u skladu s međunarodnim pravilima. Ti zrakoplovi nemaju karakter vojnih nego državnih zrakoplova SAD-a ili njihovih partnera u koaliciji protiv Iraka, navela je Antunović.

Na upit hoće li ti zrakoplovi prevoziti oružje, odgovorila je da naša strana ne zna hoće li se prevoziti i oružje i da nema najava da bi se ono prevozilo.

Može se, međutim i to dogoditi, ali postoji i postupak prijave i odobravanja u slučaju takvog tereta. Jedna od zadaća osnovane međuresorne radne skupine je i da ocijeni koliko će prelet trajati i po kojem koridoru te da utvrdi naše zahtjeve u odnosu na one koji su potencijalni korisnici hrvatskog zračnog prostora, navela je.

Također je rekla da su na temelju dosadašnjih vrlo načelnih razgovora, jer službenih zahtjeva još nema, SAD i njegovi partneri spremni i na plaćanje svih redovitih troškova.

Odbila je navesti kakav je američki zahtjev za pomoć zatražen u tzv. ´non paper´, jer se, navela je, o tom dokumentu ne smije govoriti.

Očekivanja od nas su razumna, a što će se dogoditi sutra ili za mjesec, dva o tome ne bih htjela špekulirati. Procjenjujemo da se od nas, bez obzira na razvoj situacije neće tražiti izravno uključivanje u mogući ratni sukob u Iraku, zaključila je ministrica obrane Željka Antunović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara