Apel društva povjesničara umjetnosti hrvatske za očuvanje kulturne baštine Iraka

DRUŠTVO povjesničara umjetnosti Hrvatske uputilo je večeras Apel za očuvanje kulturne baštine Iraka u kojemu "javno podižu glas protiv ubijanja ljudi i uništavanja kulturne baštine Iraka u ratu što su ga Sjedinjene Američke Države (SAD) i njihovi saveznici poveli protiv te države."

U Apelu se ističe kako ne postoji valjano opravdanje za uništavanje života, svjedočanstava civilizacije i spomenika kulture te da slojevita i bogata kulturna baština Iraka sadrži najveće spomenike staroorijentalnih kultura i islama. Zato je, tvrdi se, razaranje i uništavanje te baštine gubitak ne samo za građane Iraka već i za cijeli svijet.

Podsjeća se da su "hrvatski povjesničari umjetnosti iskusili kulturocid i memoricid tijekom ratne agresije na Republiku Hrvatsku od 1991. do 1995. i znaju za bespomoćnost, jad i očaj zbog uništavanja baštine i zatiranja memorije".

Osim toga, u Apelu se navodi kako se hrvatski povjesničari umjetnosti "dobro sjećaju mlakosti svjetske javnosti i inercije međunarodnih institucija zaduženih za zaštitu i očuvanje kulturne baštine". Dodaje se da povjesničari umjetnosti u Hrvatskoj strahuju da "plavi štit" neće zaštititi iračke spomenike kao što nije zaštitio ni hrvatske.

Hrvatski povjesničari umjetnosti smatraju da je pridržavanje Haške konvencije o zaštiti kulturne baštine u slučaju oružanoga sukoba iz 1954. i njezinoga Protokola iz 1999. najmanje što se sada može zahtijevati. Ali, i podsjećaju kako znaju da SAD nije potpisao ni Konvenciju niti njezin Protokol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ali, kako se ističe u Apelu, "obećanjima pomoći u obnovi baštine koja se Iraku nudi po isteku rata, hrvatski povjesničari umjetnosti pretpostavljaju zahtjev za trenutačnim prekidom kulturocida jer je baština nenadoknadivo dobro".

Apel će, zbog potpore i supotpisa, biti upućen i Odjelu za povijest umjetnosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Institutu za povijest umjetnosti.

Društvo je večeras podržalo i prijedlog povjesničarke umjetnosti Snješke Knežević da se Apel prevede na engleski jezik i uputi svim nadležnim svjetskim i europskim ustanovama kao što su UNESCO, "Plavi štit" i Vijeće Europe.

Osim toga, Društvo je poduprlo i prijedlog povjesničarke umjetnosti i novinarke Vesne Kusin da se Apel uputi i orijentalnim institutima diljem svijeta, jer se, podsjetila je Kusin, u Iraku nalazi i neprocjenjiva baština islama.

Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske osnovano je 1953. i sada ima 450 članova iz cijele Hrvatske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara