Apostolski nuncij na misi u đakovačkoj katedrali

Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Francisco Javier Lozano sudjelovao je večeras na euharistijskom slavlju u đakovačkoj katedrali u povodu 14. obljetnice biskupskog zaređenja mons. Marina Srakića, biskupa Đakovačke i srijemske biskupije.

Čestitajući biskupu Srakiću na jubileju, apostolski nuncij Lozano, kojemu je to prvi posjet Đakovačkoj i srijemskoj biskupiji, poželio mu je još mnogo uspjeha u biskupskom poslanju, istaknuvši kako je radostan što se nalazi u katedrali koju je pohodio papa.

Srakić je rekao kako je biskupom postao 1990. godine kao posljednji biskup u komunističkom režimu, dodavši kako je to "bilo vrijeme radosnog iščekivanja demokracije i prvih demokratskih izbora". Nažalost, vrlo brzo "dogodio se krvavi rat na ovim prostorima čije se posljedice i danas osjećaju", kazao je biskup Srakić.

Podsjetio je kako je bio pomoćni biskup u vrijeme kada je biskup Đakovačke i srijemske biskupije bio pokojni msgr. Ćiril Kos, kojega je naslijedio 1997. kada je postao dijecezanski biskup. "Posebno se sjećam prvog ulaska na okupirani dio Biskupije kada smo uz osiguranje obišli mjesta gdje su crkve bile ili teško oštećene ili srušene do temelja", kazao je biskup. "Danas je slika drukčija, vidljivi su rezultati obnove u cijeloj Biskupiji, ali još uvijek se teško živi, jer je velika nezaposlenost", rekao je biskup.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biskupsko geslo mons. Marina Srakića je "nadom i radom" i upravo te su riječi postale prepoznatljivi simbol najstradalije hrvatske biskupije, kazao je pomoćni biskup đakovački i srijemski mons. Đuro Hranić na večerašnjem euharistijskom slavlju u đakovačkoj katedrali.

Apostolski nuncij Lozano sutra nastavlja posjet Đakovačkoj i srijemskoj biskupiji. Prijepodne će imati radni susret s biskupom Srakićem i ostalim predstavnicima Biskupije, a navečer će u Osijeku, na blagdan Blagovijesti, predvoditi euharistijsko slavlje u franjevačkoj crkvi Svetoga Križa u Tvrđi gdje će zaključiti jubilarnu godinu Gospe osječke koju je prošle godine proglasio biskup Srakić.

(Hina) xvsik yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara