Apple kupuje Shazam za 400 milijuna dolara

Apple kupuje Shazam za 400 milijuna dolara

Screenshot: Bloomberg

Američki tehnološki div Apple dogovorio je kupnju aplikacije za prepoznavanje glazbe Shazam za oko 400 milijuna dolara, javlja Bloomberg.
 
Shazam je kompanija osnovana u Velikoj Britaniji 1999. godine, a korisnicima omogućuje prepoznavanje i kupnju glazbe putem pametnih telefona ili računala na temelju isječka glazbenog zapisa.
 
U britanskoj kompaniji tvrde da imaju više od 100 milijuna korisnika mjesečno, a većinu prihoda ostvaruju od provizija plaćenih temeljem narudžba proslijeđenih Appleovom iTunes Storeu. Ni Apple ni Shazam nisu komentirali izvješća na internetskoj stranici TechCrunch.
 
Apple će kupovinom Shazama riješiti pitanje posrednika
 
Ako sporazum bude potvrđen, Shazam će postati najnovija u nizu britanskih tehnoloških tvrtki koje su u posljednje vrijeme kupile veće kompanije, primjećuje BBC.
 
Utjecajni internetski portal Music Business Worldwide istaknuo je da je navodna cijena transakcije znatno niža od procijenjene vrijednosti Shazama od jedne milijarde dolara tijekom prikupljanja kapitala u 2015. godini. Bloomberg pak javlja da je transakcija vrijedna oko 400 milijuna $, pozivajući se na izvor upoznat s dogovorom. To će biti jedno od najskupljih preuzimanja koje je Apple ikad izvršio.
 
Stjecanjem Shazama Apple bi zapravo riješio pitanje posrednika i uštedio na provizijama. No to bi moglo naštetiti njegovoj konkurenciji, budući da Shazam više neće upućivati ​​ljude na konkurente u tom području Spotify i Google Play Music.
 
Sporazum bi također pomogao Apple Musicu da stekne prednost pred Spotifyem, olakšavajući korisnicima pronalaženje pjesama i njihovo dodavanje na svoju glazbenu listu.
 
Trenutno Spotify ima 60 milijuna korisnika diljem svijeta, a Apple Music samo 27 milijuna, napominje BBC.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara