Appleu pada zarada zbog koronavirusa, utječe na burze diljem svijeta

Appleu pada zarada zbog koronavirusa, utječe na burze diljem svijeta
Foto: EPA

NA EUROPSKIM su burzama jutros cijene dionica pale s rekordnih razina, a pod najvećim je pritiskom tehnološki sektor nakon upozorenja Applea da u prvom tromjesečju neće ostvariti planirane prihode zbog širenja koronavirusa u Kini.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9:30 u minusu 0,8 posto, nakon što je jučer dosegnuo najvišu razinu u povijesti.

Jutros je londonski FTSE indeks oslabio 0,75 posto, na 7378 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,70 posto, oko 13.685 bodova, a pariški CAC 0,60 posto, na 6047 bodova.

Cijene dionica rasle prethodnih dana

Nakon što su prethodnih dana cijene dionica rasle, zahvaljujući nadi ulagača da će širenje koronavirusa uskoro biti zaustavljeno, jutros je ulagače pokolebalo upozorenje Applea da u tekućem kvartalu neće ostvariti planirane prihode.

Taj tehnološki div, proizvođač iPhonea, poručio je da se njegovi proizvodni kapaciteti u Kini počinju otvarati, ali sporije nego što se očekivalo.

To upozorenje najvrjednije američke kompanije nagrizlo je optimizam onih ulagača koji su procjenjivali da će poticajne mjere kineskih i drugih vlasti u regiji zaštititi globalno gospodarstvo od većeg utjecaja širenja koronavirusa.

"Apple je poručio da bi njegov oporavak mogao biti odgođen, što bi moglo značiti da bi utjecaj virusa mogao potrajati i dulje od ovog tromjesečja", kaže Norihiro Fujito, strateg u tvrtki Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Zbog Applea padaju cijene dionica

Zbog Appleovog upozorenja pod pritiskom je cijeli tehnološki sektor pa je, primjerice, cijena dionice Samsunga pala više od 2, a Sonya više od 2,5 posto...

U minusu je i terminski S&P 500 indeks, za 0,4 posto, što pokazuje da bi danas na Wall Streetu, na kojemu se jučer zbog praznika nije radilo, cijene dionica mogle pasti s rekordnih razina.

U međuvremenu, broj umrlih od koronavirusa u kontinentalnoj Kini porastao je na 1868, dok je ukupan broj zaraženih porastao na gotovo 72.500.

I dok kineske vlasti pokušavaju zaustaviti širenje virusa, gospodarstvo je pod velikim pritiskom. Neki su gradovi i dalje u karanteni, ulice su puste, a na snazi su zabrane putovanja.

Mnoge kompanije i dalje su zatvorene, što narušava nabavne lance u Kini i šire.

Smanjene kamatne stope u Kini

Kineska središnja banka jučer je dodatno smanjila jednu od ključnih kamatnih stopa i ubrizgala dodatna sredstva na tržišta kako bi poboljšala likvidnost.

Kinesko ministarstvo financija najavilo je, pak, smanjenje poreznih stopa i naknada, no to bi moglo samo ublažiti gospodarske posljedice širenja koronavirusa.

Analitičari Nomure jutros su dodatno smanjili procjenu rasta kineskog gospodarstva u prvom tromjesečju s prethodnih 3,8 na 3 posto na godišnjoj razini, upola manje u odnosu na prethodni kvartal, i upozorili da bi rast mogao biti i slabiji.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9:30 bio u minusu 1 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skliznuo 1,4 posto, na 23.193 boda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara