Arapska liga osuđuje australsko priznanje Zapadnog Jeruzalema

Arapska liga osuđuje australsko priznanje Zapadnog Jeruzalema
Foto: EPA

AUSTRALSKO priznanje Zapadnog Jeruzalema izraelskim glavnim gradom "izaziva strah" i "pristrano je", rekao je danas čelnik Arapske lige. Australski premijer Scott Morrison izjavio je jučer u Sydneyju da Australija službeno priznaje Zapadni Jeruzalem kao glavni grad Izraela, ali da neće odmah preseliti veleposlanstvo iz Tel Aviva.

U istom govoru, Morrison je najavio da će Australija priznati i buduću palestinsku državu s "Istočnim Jeruzalemom" kao glavnim gradom, jednom kad takvo rješenje bude dogovoreno, što bi dovelo do završetka 70-godišnjeg sukoba.

Izrael pozdravio priznanje

Australsku mjeru pozdravio je Izrael, dok je drugdje izazvala kritike. "Priznanje Zapadnog Jeruzalema izraelskim glavnim gradom dok se ignorira priznanje Istočnog Jeruzalema kao glavnog grada palestinske države pokazuje pristranost prema Izraelu", rekao je čelnik Arapske lige Ahmed Abul Geit. 

"Australsko stajalište nije cjelovito. I zato izaziva u nama strah", rekao je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima gdje prisustvuje forumu. "Pozivam australsku vladu da izmijeni svoje stajalište i prizna palestinsku državu i njezin glavni grad Istočni Jeruzalem bez odgode. Onda ćemo razmotriti njihovo uravnoteženo stajalište", dodao je vodeći arapski diplomat. Australija se pridružila Rusiji, Panami i Češkoj Republici u priznanju Zapadnog Jeruzalema.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara