Ariel Sharon - Od imidža borca do imidža oca nacije

ARIEL SHARON nije mogao zaustaviti atentate, gospodarska situacija u zemlji sve je teža a sve je veći broj optužbi za korupciju u njegovoj stranci, no bez obzira na sve to Izraelci će ga, prema anketama, 28. siječnja ponovno izabrati za izraelskog premijera.

Ariel Sharon (74), bivši general, nazivan ´buldožerom´ zbog svog osebujnog stila i stasa, vrlo je kontroverzna osoba.

Rođen 1928. u Palestini koja je tada bila pod britanskim mandatom, Sharon, čija je vojna karijera započela kada je imao 17 godina, vrlo je rano stekao imidž borca koji ne pridaje veliku pažnju metodama svoje borbe. Tijekom Jomkipurskog rata u listopadu 1973. on je donio odluku koja je promijenila tok borbe - s izraelskom vojskom prešao je Sueski kanal.

Iako su mu se dugo vremena divili zbog te hrabrosti, Izraelci su također i sumnjali u njega zbog njegove reputacije ´usijane glave´. Ta je sumnja uskoro postala opravdanom. Sharon je 1982. u svojstvu ministra obrane osmislio plan za napad na Libanon.

Tijekom izraelske okupacije južnog Libanona, izraelski su saveznici, kršćanska milicija, upali u izbjegličke logore Sabra i Šatila i masakrirali nekoliko stotina palestinskih izbjeglica. Službena izraelska istraga pokazala je ´indirektnu odgovornost´ Sharona koji je bio prisiljen podnijeti ostavku.

Ključ Sharonova uspjeha i vjerojatnog ostanka na vlasti počiva, između ostaloga, i u slabosti njegovih protivnika - Ehuda Baraka 2001. godine i ove godine Amrama Mitzne - ali prije svega i u potpunoj promjeni njegova imidža. On je svoj imidž ratnika promijenio u sliku djeda, odnosno oca nacije, čovjeka čija dob i iskustvo može riješiti pitanje druge palestinske intifade.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjenjujući svoju taktiku dobro uhodanu tijekom rata, Sharon se uspio osloboditi svoje reputacije ekstremista te ga danas u Izraelu smatraju umjerenim političarem.

Time je svakako pridonijela i bezuvjetna potpora američkog predsjednika Georgea W. Busha, koji je jednom prilikom Sharona opisao kao ´čovjeka mira´.

Sharon danas izjavljuje kako je spreman načelno prihvatiti stvaranje palestinske države, ali te izjave njegovi protivnici, izraelske ljevica i Palestinci, nazivaju ´zamagljivanjem očiju´, podsjećajući da je upravo Sharon više nego bilo tko drugi učinio po pitanju židovskog naseljavanja palestinskih teritorija.

Tijekom svoje dvogodišnje vladavine, Sharon je izbjegavao svaku političku inicijativu i zadovoljavao se time da se protiv intifade bori na vojnom polju.

Ako dobije drugi mandat, u što većina analitičara ne sumnja, pravi izazov za Sharona bit će da dokaže kako je sposoban sklopiti mir.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara