Arlović: Žalostan sam i iznenađen jer je Milanović zaobišao tijela stranke

PREDSJEDNIK SDP-a Zoran Milanović jutros je novinarima rekao da je odluka o njemu kao kandidatu za premijera donesena u razgovorima s užim vodstvom stranke.

Mato Arlović, veteran SDP-a koji je odmah u izbornoj noći čestitao pobjedu HDZ-u, za Index je rekao da je žalostan što je Milanović u donošenju ove odluke zaobišao Glavni odbor SDP-a.

"Iznenađen sam što je ova odluka donesena u užem vodstvu stranke, bez znanja Glavnog odbora. Ni ne znam kakvo je to uže vodstvo stranke, kad bi ono trebalo sjediti u Glavnom odboru, a ja sam član Odbora i nisam čuo za tu odluku. Glavni odbor SDP-a je još davno prije predizborne kampanje donio odluku da je Ljubo Jurčić kandidat za premijera, pa o promjeni može odlučiti samo Odbor, a na prijedlog predsjednika", rekao je iznenađeni Arlović.

Arlović kaže da nije bilo nikakve potrebe da Milanović zaobilazi Glavni odbor, i žalostan je što je do toga došlo. "Sada će Odbor morati post festum donijeti odluku o nečemu što je Milanović već obavijestio javnost," kaže Arlović.

Treba podsjetiti da je Zoran Milanović nakon stranačkih izbora na sva pitanja odgovarao da će odlučiti o svemu Glavni odbor, a on će djelovati na temelju tih odluka. Što se promijenilo pola godine poslije?

"U samom početku smo govorili da nisu dobre razdvojene dužnosti predsjednika stranke i kandidata za premijera"

Što se tiče same odluke o promjeni SDP-ovog kandidata za premijera, Arlović upozorava da je nekoliko njih još u samom početku upozoravalo da nije dobro ići u izbore sa razdvojenim dužnostima predsjednika stranke i kandidata za premijera, no da su se svi pokorili odluci Glavnog odbora, koju je sad Milanović samoinicijativno zaobišao.

Najveće iznenađenje predizbornih lista SDP-a je bio upravo Mato Arlović, kojeg nije bilo niti na jednoj listi, jer je odbio da se kandidira u petoj izbornoj jedinici. Rekao je kako ne može prihvatiti kandidaturu za petu izbornu jedinicu  jer se radi o jedinici u kojoj je već dva puta bio nositeljem liste. Arlović je tada zaključio kako je Milanović njemu namijenio petu izbornu jedinicu jer je znao da ovaj to ne može prihvatiti.

D.M.
Foto: Index
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara