Arroyo naredila istragu o uzrocima pobune časnika

FILIPINSKA vlada osnovat će neovisno povjerenstvo koje će istražiti uzroke pobune što ju je organizirala skupina odmetnutih filipinskih časnika, izjavila je u ponedjeljak predsjednica države Gloria Macapagal Arroyo.

Arroyo je da je pobuna časnika "akcija vrijedna žaljenja te da će njezini sudionici za nju morati snositi zakonsku i političku odgovornost". "Pokrenuli smo osnivanje neovisnog povjerenstva koje će istražiti uzroke i razloge pobune", kazala je Arroyo.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pobuni je sudjelovalo gotovo 300 vojnika, koji su tražili da Arroyo i drugi visoki državni dužnosnici podnesu ostavke jer smatraju da je vlast korumpirana, da surađuje s muslimanskim pobunjenicima i planira uvesti izvanredno stanje kako bi se izbjeglo organiziranje predsjedničkih izbora 2004 godine.

Dok je predsjednica držala govor pred članovima Predstavničkog doma filipinskog parlamenta ispred zgrade okupilo se oko 5.000 prosvjednika. Oni su isticali crvene zastave i izvikivali slogane protiv vlade te spalili veliku fotografiju predsjednice Arroyo koja, prema njihovu mišljenju, nije održala obećanje i obračunala se s korupcijom u vladajućim krugovima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara