Ashdown će vjerojatno proglasiti zakon o državljanstvu BiH

Visoki međunarodni predstavnik u Bosni i Hercegovini Paddy Ashdown najvjerojatnije će proglasiti Zakon o državljanstvu BiH ukoliko to zatraži Zastupnički dom državnog parlamenta.

U ponedjeljak je Zastupnički dom izglasao zakon kojim se na desetogodišnji rok omogućava korištenje dvojnog državljanstva, posebice važnog za golem broj bosanskohercegovačkih Hrvata koji to pravo koriste u Republici Hrvatskoj.

Za stupanje toga zakona na snagu potrebno je da ga prihvati i gornji dom - Dom naroda koji još nije ustrojen prema rezultatima izbora provedenih u listopadu ove godine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´S obzirom da Dom naroda najvjerojatnije neće biti konstituiran, visoki predstavnik će ukoliko dobije zahtjev Zastupničkog doma odmah to razmotriti´, rekao je u utorak glasnogovornik Ureda visokog predstavnika u Sarajevu Kevin Sullivan. Pozdravio je jučerašnje proglašenje Zakona o državljanstvu ocjenjujući rad novih zastupnika pragmatičnim.

´Zastupnici su stavili interese građana iznad kratkoročne stranačke politike, zbog čega im treba čestitati´, rekao je glasnogovornik Sullivan. Prema njegovim riječima visoki predstavnik smatra da Bosna i Hercegovina treba težiti liberalnijim zakonskim standardima o dvojnome državljanstvu ali i da ´jučer prihvaćeni zakon ispunjava osnovne zahtjeve i da će efikasno zamijeniti zakon koji istječe 1. siječnja´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara