Ashdown: Neće biti "Daytona 2" za ustavni ustroj BiH

VISOKI predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown odbacio je mogućnost organiziranja tzv. "Daytona 2", radi utvrđivanja ustavnog preustroja BiH.

"Ustavne promjene ostvarit će građani BiH dogovarajući se između sebe. To je njihova zadaća, a ne naša, i do toga mora doći sporazumom između triju naroda", rekao je Ashdown u intervjuu bosanskohercegovačkom izdanju Večernjeg lista od petka.

Dodao je kako međunarodna zajednica ne može nametnuti ustavna rješenja za BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ashdown smatra da je problem kako ustrojiti Bosnu i Hercegovinu između države i općine, odnosno koja bi tijela vlasti bila u sredini. "Možda se dogovorimo da ne bude ništa u sredini. Dakle, imali bismo državnu i općinsku vlast.

Ako ne, onda je možda rješenje entitetska ili županijska osnova. No ta odluka neće biti na međunarodnoj zajednici, nego na ljudima ove zemlje (BiH)", rekao je Ashdown.

Visoki predstavnik nije precizirao koliko bi se entiteta ili županija moglo nalaziti između države i općine.

Nedavno je voditeljica izaslanstva Odbora za jugoistočnu Europu pri Europskom parlamentu Doris Pack pozvala Parlament BiH te medije i javnost uopće na pojačanu raspravu i razgovore o promjeni Daytonskog ustava Bosne i Hercegovine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara