ASHDOWN: VLASTI REPUBLIKE SRPSKE MORAJU SURAĐIVATI SA ICTY-em

Vlasti Republike Srpske moraju dokazati u sljedećih šest mjeseci kako su spremne aktivno surađivati s Međunarodnim kazenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), izjavio je u srijedu Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Paddy Ashdown. L

On je novinarima u Sarajevu kazao kako je to jedan od temeljnih preduvjeta što ih je postavio NATO-a kako bi na summitu Alijanse najavljenom za lipanj u Istanbulu razmatrao moguće primanje BiH u program "Partnerstvo za mir".

Obveza aktivne suradnje s ICTY-em, pojasnio je Ashdown, odnosi se na BiH no u stvarnosti to se zapravo tiče vlasti Republike Srpske.

"Do lipnja vlasti Republike Srpske moraju dokazati da doista surađuju sa sudom u Den Haagu. To znači kako nije dovoljno pokazati kako oni ne opstruiraju taj proces nego da su u njemu odlučno angažirani", kazao je Ashdown ne precizirajući odnosi li se to na uhićenje konkretnih osoba.

Uz poduzimanje mjera koje bi osigurale privođenje pravdi osumnjičenih za ratne zločine, NATO od BiH očekuje i uspostavu obrambenih struktura na državnoj razini, sukladno zakonu usvojenom krajem 2003. godine.

Visoki predstavnik upozorio je vlasti BiH da, ukoliko žele ući u "Partnerstvo za mir", najkasnije do početka veljače moraju imenovati prvog državnog ministra obrane te načelnika Glavnog i Operativnog stožera oružanih snaga te zemlje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko imenovanja prvog ministra obrane poratne BiH trenutačno se vodi politička rasprava, prije svega između bošnjačke i srpske strane.

Član Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić kategorično traži da ministar obrane bude Bošnjak no tome se protive dužnosnici iz Republike Srpske.

Predsjednik RS Dragan Čavić, komentirajući Tihićeve zahtjeve, odgovorio je kako ministar obrane mora biti Srbin jer su Srbi, po njegovu sudu, najviše pridonijeli preustroju obrambenog sustava BiH.

Ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić u intervjuu "Dnevnom avazu" u srijedu je iznio kompromisni prijedlog da ministar obrane bude Srbin a da istodobno general bošnjačke nacionalnosti preuzme dužnost načelnika Glavnog stožera oružanih snaga BiH.

(Hina) rm sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara