Ashdown za smanjenje ovlasti međunarodne zajednice

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Paddy Ashdown najavio je u petak poduzimanje mjera kojima će se ojačati uloga Ustavnog suda naznačivši istodobno da bi to mogao biti uvod u postupno reduciranje uloge predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Ashdown je na konferenciji za novinstvo u Sarajevu kazao da je predsjedniku Ustavnog suda Mati Tadiću i ministru pravde Slobodanu Kovaču predložio uspostavu radne skupine koja bi u roku od dva do tri mjeseca trebala osmisliti novi model funkcioniranja najvišeg sudbenog tijela u zemlji.

Ashdown je također kazao da je spreman dopustiti da Ustavni sud dobije ovlasti procjene odluka Visokog predstavnika odnosno odlučivati o njihovoj ustavnosti i zakonitosti.

"Sve to treba biti dijelom procesa u kojemu BiH polako preuzima vlastitu suverenost", kazao je Ashdown.

Visoki predstavnik do sada je na temelju "bonskih ovlasti" imao neograničenu mogućnost smjenjivanja izabranih dužnosnika u BiH za koje se procijeni da "ometaju provedbu Daytonskog sporazuma" i da nameće zakone koje smatra nužnima u slučaju da to zbog političkih opstrukcija ne učini državni parlament.

Ashdown je kazao da je spreman odreći se ovog drugog dijela sadašnjih ovlasti odnosno prepustiti Ustavnom sudu da u izravnoj komunikaciji s izvršnom vlašću osigura donošenje zakona koje BiH treba.

Ustavni sud BiH bi tako preuzeo ponešto iz političkog sustava kakav je na snazi u Francuskoj gdje takva sudbena instanca vladi daje "savjetodavno mišljenje" odnosno zajedno s njom radi na pripremi zakona kako bi se osiguralo da oni budu potpuno sukladni ustavu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi važan korak koji predlože Ashdown bilo bi okončanje mandata inozemnih sudaca u državnom Ustavnom sudu.

Prema postojećim ustavnim odredbama, nema nikakvog vremenskog roka u kojemu bi valjalo okončati stanje po kojemu trećinu sastava Ustavnog suda BiH čine stranci.

Ashdown je podsjetio da su druge državne institucije poput Centralne banke već prešle u ruke domaćih vlasti a mandat sudaca Suda BiH koji dolaze iz inozemstva treba biti okončan najkasnije za pet godina.

Prepuštanje pravosudnog sustava BiH, uključujući tu i Ustavni sud, domaćim vlastima, cijeni Ashdown, važan je korak ka jačanju države i njene stabilnosti i postojećeg ustavnog uređenja.

Njegova je pretpostavka da bi se takav preustroj mogao obaviti u razdoblju od najviše dvije godine.

(Hina) xrm ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara