Assad očekuje napad SAD-a na Siriju

Sirijski predsjednik Bashar alAssad izjavio je u intervjuu objavljenom u ponedjeljak da SAD vrše pritisak na Damask na isti način na koji su vršili pritisak na Bagdad prije nego što su izvršili invaziju na Irak 2003.

Assad je rekao za talijanske novine la Repubblica da Sirija želi stabilnost u regiji i ustrajao je na tome da Damask nije umiješan u nedavno ubojstvo bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja niti u samoubilački bombaški napad u Tel Avivu u petak.

Odnosi između Washingtona i Damaska, koji su već godinama zategnuti, pogoršali su se nakon ubojstva Haririja i SAD su upozorile da bi mogle podržati nametanje međunarodnih sankcija Siriji.

"Washington nam je u prošlosti nametao sankcije i izolirao nas, ali do sada se taj obruč nije stisnuo oko nas", rekao je Assad za la Repubblicu.

"Međutim, ako me pitate očekujem li oružani napad (od SAD-a), ja vidim da se on sprema još od kraja rata u Iraku. Otada rastu napetosti", dodao je.

Libanonska oporba okrivila je Siriju za ubojstvo Haririja i uz potporu SAD-a i bivše kolonijalne sile Francuske pozvala je na povlačenje sirijskih vojnika iz Libanona.

(Hina) xkga ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara