Assad odlučan slomiti vlastiti narod: UN napokon službeno osudio postupke njegovog režima

Screenshot: AFP

VIJEĆE sigurnosti UN-a danas je napokon službeno osudilo nasilja koje sirijska vlada provodi nad vlastitim stanovništvom. Vijeće je izdalo predsjedničku izjavu koja osuđuje rašireno kršenje ljudskih prava i upotrebu oružane sile protiv civila od strane sirijskih vlasti.

Pregovori o razini potrebne reakciji u UN-u traju od ponedjeljka, jer su neke zemlje, prvenstveno Rusija, bile skeptične da bi se eventualno donošenje rezolucije moglo iskoristiti na "proizvoljan način kao u Libiji". Glasnogovornik Bijele kuće odmah je pozdravio odluku Vijeća sigurnosti, kazavši kako je bilo krajnje vrijeme da se reagira na "grotesknu i odvratnu situaciju" u Siriji.

Presječene komunikacije i opskrba

U međuvremenu su "stvari na terenu" i dalje ostale iste, pa su dužnosnici Assadovog režima, odlučni u namjeri da slome bunt sirijskog naroda, dali su zeleno svjetlo vojsci da zauzme i centar Hame - grada koji je postao simbolom otpora sirijskim vlastima.

Centar grada su zauzeli tenkovima i tako dodatno intenzivirali napad na grad koji traje već nekoliko dana. Vlasti su presjekle telefonske i internet veze, kao i opskrbu vodom i strujom za neke dijelove grada. Neki svjedoci i aktivisti ipak uspijevaju putem satelitske telefonske veze opisati kaos koji je zavladao ulicama.

Teška artiljerija puca po ulicama

Oni tvrde kako se vojska s teškim naoružanjem koncentrirala u sektorima Hame gdje su se prosvjednici inače okupljali za proturežimske demonstracije. Mnogi su pokušali pobjeći iz grada, ali su ih presjekle oklopne jedinice koje su i pucale po njima. Stotine ljudi su ubijene u proteklih nekoliko dana, ali je nemoguće službeno potvrditi nove žrtve, s obzirom na opći kaos koji vlada u gradu, tvrde aktivisti.

"Tankovi su došli u pet ujutro. Okupirali su centar i neke stambene četvrti. Primijetili smo da smo izgubili telefonske i internet veze. Čujemo tešku artiljeriju kako puca po ulicama", kazao je 30-godišnji Salah.

Mjesec Ramazana mogao bi presuditi hoće li revolucija uspjeti


Sigurnosne snage posebno su se obrušile na one koji se pokušavaju okupiti na skupnim molitvama u džamijama povodom početka Ramazana, piše Los Angeles Times. Aktivisti smatraju kako bi upravo mjesec Ramazana mogao konačno presuditi hoće li opći ustanak uspjeti ili propasti. "Vojnici nas tjeraju s noćnih molitvi i brane nam ulazak u džamije. Prije su ljude sprječavali da se okupljaju na većim avenijama. Sad je zabranjen pristup svim ulicama. Čitave obitelji bježe prema rubnim dijelovima grada kako bi preživjele", kazao je jedan aktivist.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara