Associated Press: Migranti po snijegu kreću prema Hrvatskoj

Associated Press: Migranti po snijegu kreću prema Hrvatskoj
Foto: Are You Syrious?

UGLEDNA novinska agencija Associated Press objavila je reportažu o migrantima iz Bihaća.

"Vidimo se u Europi!"

Pišu o tisućama migranata koji po hladnoći i snijegu pokušavaju prijeći hrvatsku granicu i domoći se Europe. Migranti nose vreće za spavanje i polako se kreću u skupinama, a neki od njih mašu i viču: "Vidimo se u Europi!"

Hrvatska granica udaljena je od Bihaća 20 kilometara, piše AP, i podsjeća na rat koji je 90-ih godina prošlog stoljeća harao ovim krajevima.

Hodaju u istrošenim cipelama bez čarapa

"U kampu za migrante u Bihaću pada snijeg, blato je svugdje, a malo utjehe od teške bosanske zime nude šatori", stoji u tekstu AP-a.

Neki od migranata nose samo istrošene cipele bez čarapa dok čekaju u redu za topli obrok u kampu Borići, bivšem studentskom domu uništenome u ratu.

"Planiramo prijeći planinu, čak i na minus 50"

"Ovdje je vrlo teško preživjeti", kaže Feroz Han Amanazay iz Afganistana, ističući da je voda hladna, da nema grijanja i da su šatori preveliki da bi se zagrijali.

Nur Rahman, također iz Afganistana, također kaže da je situacija iznimno teška i da migranti trebaju više odjeće i lijekova. No, naglašava da neće odustati od svoje potrage za pridruživanjem Europskoj uniji.

"Planiramo prijeći planinu, čak i ako je vani svaki dan minus 50", rekao je Rahman za AP.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara