Asteroid eksplodirao u blizini Zemlje, njegovi se ostaci razletjeli po planetu

Asteroid eksplodirao u blizini Zemlje, njegovi se ostaci razletjeli po planetu
Screenshot: Twitter/@pgbrown

Komad asteroida koji je eksplodirao u blizini Zemlje nalazi se na dnu jednog od Velikih jezera Sjeverne Amerike. On je na naš planet doletio iz smjera Marsa i u atmosferu ušao ostavljajući za sobom vatreni trag. Mnogi očevici izjavili su da su u utorak navečer vidjeli vatrenu loptu na nebu koja je putovala pola milijuna kilometara prije nego što je pala u jezero, piše RT.

Peter Brown, znanstvenik koji proučava meteore, tvrdi da nam putanja ovog svemirskog kamena otkriva da je on do nas došao iz pojasa asteroida koji se nalazi neposredno iza Marsa.

 

Asteroid veličine lopte za softball

Astronom sa Sveučilišta u Zapadnom Ontariju podijelio je snimku iz opservatorija na Twitteru, a u njoj se može vidjeti kako je ovaj posjetitelj iz svemira osvijetlio noćno nebo.

Čak i najmanji komadi meteora zasjaje jer se zapale kada uđu u atmosferu našeg planeta. Brown procjenjuje da je ovaj komad zapravo dio puno većeg meteora i smatra da je veliki koliko i lopta za softball.

Američko meteorsko društvo zabilježilo je da je barem 20 ljudi vidjelo ovaj asteroid s raznih lokacija na obali Sjeverne Amerike.

Za sada nema podataka o tome da je asteroid nanio štetu nečijem posjedu.

Ujedinjeni narodi boje se da bi u budućnosti neki asteroid mogao pogoditi gusto naseljena područja Zemlje pa je 30. lipnja proglašen Međunarodnim danom asteroida kako bi se podigla svijest o potencijalnom katastrofalnom slučaju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara