Astronomi slučajno otkrili nevidljivu galaksiju sa samog početka svemira

Astronomi slučajno otkrili nevidljivu galaksiju sa samog početka svemira
Screenshot: YouTube/James Josephides

U ZNANOSTI se većinu toga otkriva nakon dugotrajnih istraživanja i nakon testiranja već zadanih hipoteza, no ponekad se neka velika otkrića događaju sasvim slučajno, što ne umanjuje njihov značaj.

Tako se dogodilo i u ovom slučaju kada su astronomi nenamjerno naišli na divovsku nevidljivu galaksiju sa samog početka svemira.

Naime, znanstvenici su vršili promatranja s mrežom radioteleskopa naziva Atacama Large Millimeter Array, koja se zapravo sastoji od 66 teleskopa, a nalazi se u Čileu, kada se u dalekim predjelima svemira pojavilo slabo svjetlo.

Nevidljiva galaksija

Astronomi smatraju kako su u tom trenutku uočili sjaj čestica prašine zagrijanih zvijezdama koje se formiraju unutar masivne galaksije. Ta prašina blokira druge valne duljine svjetlosti, uključujući svjetlost iz samih zvijezda. Stoga je, na neki način, novootkrivena galaksija za nas uglavnom nevidljiva, piše Business Insider.

"Odmah se zapitate radi li se možda o vrhu sante leda, odnosno o cijelom novom tipu galaksija koje ćemo tek otkriti", izjavila je astrofizičarka Kate Whitaker, koautorica istraživanja koje je u utorak objavljeno u časopisu The Astrophysical Journal.

Prema promatranjima, ova nevidljiva galaksija udaljena je od nas nekih 12,5 milijardi svjetlosnih godina, što znači da su znanstvenici uočili svjetlo koje je ona ispustila prije tog vremena. Tada je svemir bio tek u povojima, star samo oko jednu milijardu godina. Novootkrivena galaksija bi stoga mogla ponuditi informacije o tome kako su se toliko brzo u ranom svemiru formirale goleme i zrele galaksije.

"Bilo je vrlo tajanstveno"

Na videoilustraciji (dolje) možemo vidjeti kako bi mogle izgledati masivne galaksije s početka svemira.

Astrofizičarka Christina Williams, postdoktorandica sa Sveučilišta Arizona, prva je primijetila neobičan sjaj.

"Bilo je vrlo tajanstveno", rekla je Williams.

"Činilo se da svjetlost uopće nije povezana s bilo kojom poznatom galaksijom. Kada sam vidjela da je ta galaksija nevidljiva na ostalim valnim duljinama, zaista sam se uzbudila jer je to značilo da se vjerojatno radi o jako dalekoj galaksiji, skrivenoj iza oblaka prašine", dodala je.

Kao da su nastale niotkuda

Mada znanstvenici već otprije znaju da postoje goleme galaksije nastale u ranoj povijesti svemira, kada je on bio star oko milijardu godina, nije im poznato na koji način su se formirale toliko brzo. Naime, čini se kao da su se te galaksije stvorile niotkuda, rastući i stvarajući zvijezde iz plina daleko brže nego što to predviđaju do sada poznati modeli.

Stoga bi ova novootkrivena galaksija mogla pomoći astronomima da shvate što točno nedostaje njihovim modelima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara