Astronomi snimili svjež krater na Marsu. Nije sličan ničemu što su prije vidjeli

Astronomi snimili svjež krater na Marsu. Nije sličan ničemu što su prije vidjeli
Foto: NASA/Sveučilište Arizona

KADA asteroidi pogode beživotan planet, ponekad nastali krateri podsjećaju na neko umjetničko djelo. NASA-ina svemirska letjelica Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) uočila je u travnju jedan takav svježe nastao krater koji svojim izgledom ne sliči dosadašnjim kraterima.

Naime, osim što se izdvaja po svojoj veličini i udarnim valovima, on se ističe i po svojoj tamnosivoj i plavoj boji, koje odudaraju od inače crvenkaste boje Marsa, piše Science Alert.

Krater je snimljen kamerom visoke rezolucije (HiRISE) kada se letjelica nalazila oko 255 kilometara iznad planeta.

Kakva je to jarkoplava boja?

"Mada Mars svake godine bombardira više od 200 asteroida i kometa, ovaj krater je jedan od najimpresivnijih koje sam ikada vidjela", rekla je planetarna znanstvenica Veronica Bray sa Sveučilišta Arizona.

Objekt koji je udario u Crveni planet bio je promjera oko 1,5 metara, ali je stvorio mnogo veći krater, promjera otprilike 15 do 16 metara. Tamna zona u samom središtu slike prikazuje udarni val, odnosno prašinu koja je odletjela sa strane i otkrila inače pokrivenu tamnu stjenovitu površinu. Znanstvenici smatraju da se radi o bazaltu, magmatskoj stijeni sive do crne boje.

Bray vjeruje kako jarkoplava boja prikazuje led koji se skriva ispod površine.

Mada se ne zna točan datum udara, astronomi smatraju da je krater nastao negdje između rujna 2016. i veljače 2019. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara