Nevjernici su bolji prema kršćanima nego obratno

Nevjernici su bolji prema kršćanima nego obratno

Foto: FaH

NOVA studija jednog američkog sveučilišta tvrdi da su ateisti darežljiviji prema kršćanima nego obratno.

Istraživači sa Sveučilišta u Ohiu zatražili su od sudionika istraživanja, ateista i vjernika koji su podijeljeni u parove, da podijele novčane nagrade u jednoj verziji igre "Diktatora".

Kad su ateistima otkrivena vjerska uvjerenja njihovih partnera, nastavili su se ponašati nepristrano prema njima, kažu autori studije u časopisu u kojemu je istraživanje objavljeno.

Kršćani su, međutim, pokazali da su pristrani prema sudionicima s istim vjerskim uvjerenjima.

O ateistima vladaju stereotipi

Glavna autorica studije, doktorandica Colleen Cowgill izjavila je da "opća populacija u Americi nastoji stereotipizirati ateiste kao nemoralne i nepouzdane". Dodala je i da mnoge ateiste prati reputacija "uznemirujućih".

"Moj primarni interes bio je vidjeti kako ateisti reagiraju na negativne stereotipe", rekla je i dodala: "Često vidimo da negativni stereotipi o grupi mogu voditi članove grupe da se ponašaju kao da žele potvrditi taj stereotip, kao u slučaju doseljenika koji prenaglašavaju svoj američki identitet."

"Pronašli smo više studija u kojima su se ateisti ponašali poštenije prema partnerima za koje su vjerovali da su kršćani, nego što su se kršćani ponašali prema onima za koje su vjerovali da su ateisti", dodala je.

Ipak, autorica dvoji je li to uistinu tako ili su samo željeli impresionirati nekoga, piše Independent.

Opadanje broja vjernika

Kada su istraživači sudionicima rekli da svoja vjerska uvjerenje zadrže za sebe, učinak je nestao.

Studija koja je provedena ranije ove godine u Kanadi pokazala je da čak 76 posto građana ne smatra da religioznost čini nekoga boljom osobom. Više od polovice ispitanih izrazilo je uvjerenje da vjera čini više zla nego dobra.

Ako je vjerovati istraživanjima, u Britaniji se danas više ljudi izjašnjava kao ateisti nego kao kršćani, a glavni razlog tomu je dekonverzija ili gubitak vjere. Tek 72 posto britanskih kršćana vjeruje u uskrsnuće Krista - osnovno počelo njihove vjere. Više od desetine "aktivnih" kršćana kažu da ne vjeruje ni u život poslije smrti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara