Atentat na autobus u Jeruzalemu: 20 mrtvih, 100 ranjenih

NAJMANJE je 20 osoba ubijeno a 100 ranjeno u samoubilačkom napadu što ga je u utorak navečer počinio, kako se pretpostavlja, palestinski terorist u autobusu u zapadnom Jeruzalemu..

Navodni palestinski samobuilački napad na autobus u zapadnom Jeruzalemuubio je najmanje 20 osoba, objavio je izraelski zdravstveni djelatnik.
Od medicinskih izvora doznaje se da je 100 osoba ranjeno u eksploziji od kojih je nekoliko u kritičnom stanju.

Od glasnogovornika spasilačkih službi Zeliga Feiner, AFP doznaje se da među poginulima ima najmanje troje djece.

"Jedan kamikaza je aktivirao bombu usred autobusa", rekao je na državnom radiju šef policije Levy, prenosi AFP.

Za sada nitko nije preuzeo odgovronost za atentat.

Odgovornost za napad preuzeo Islamski džihad i Hamas

Oružani ogranak palestinskog radikalnog pokreta Islamski džihad preuzeo je odgovornost za samoubilački atentat u autobusu u zapadnom Jeruzalemu, a nakon njega isto je učinio i radikalni islamski pokret Hamas.

"Preuzimamo odgovornost za taj napad", izjavio je anonimni sugovornik u telefonskom pozivu i dodao da će Brigade al-Qods nešto kasnije objaviti priopćenje.

Nakon Islamskog džihada odgovornost za napad preuzeo je i radikalni palestinski pokret Hamas koji u priopćenju kaže da je kamikaza Raed Abdel-Hamid Mask, 25-godišnji profesor iz Hebrona.

Hamas je ranije u utorak objavio da je samoubilački napad u autobusu u zapadnom Jeruzalemu "odgovor na zločine izraelske okupacije".

"Svi palestinski pokreti, islamistički i nacionalni su jasno rekli da će odvratiti na zločine i svaku počinjenu terorističku akciju", izjavio je čelnik Hamas Abdelaziz al-Rantissi.

"Ta operacija je dakle odgovor na zločine izraelske okupacije nad palestinskim narodom koji se nisu zaustavili", dodao je on.

Izraelski dužnosnici odlučit će o odgovoru na palestinski napad

Izraelski premijer Ariel Sharon sastat će se u srijedu s visokim vojnim i sigurnosnim dužnosnicima kako bi dogovorili odgovor na palestinski samoubilački napad, izvijestio je izraelski radio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko sati nakon napada izraelska vojska uvela je potpunu blokadu okupiranih teritorija i okružila gradove na Zapadnoj obali.

Abas osudio atentat

Palestinakipremijer Mahmud Abas osudio je "strašan" samoubilački atentat u autobusu u zapadnom Jeruzalemu, koji, kako je naglasio, ne služi palestinskom narodu.

"Oštro osuđujem tu akciju u Jeruzalmu", izjavio je Abas novinarima u Gazi.

"To je bila strašna akcija usmjerena na izraaelske civile i ona ne služi interesima palestinskog naroda", te je dodao da će pokrenuti istragu o tom atentatu.

Glasnogovornik izraelske vlade Avi Pazner je optužio u utorak navečer palestinsku vlast da "ne čini aposlutno ništa protiv terorizma", nakon atentata u Jeruzalmu u kojem je poginulo 20 ljudi.

"Očito je da taj napad nije povezan samo s politikom terorističkih organizacija, već je i rezultat što palestinska vlast ništa ne poduzima" u odnosu na te pokretem, izjavio je Pazner, prenosi AFP.

Bijela Kuća je osudila samoubilački atentat u utorak navečer za kojeg je odgovornost preuzeo palestinski radikalni pokret Islamski džihad, a zatim i Hamas.

"Najžešće osuđujemo taj odvratan čin. Pozivamo palestinsku vlast da djeluje u otkrivanju terorističkih mreža", izjavio je glasnogovornik državne sigurnosti u Bijeloj Kući, Sean McCormack.

Nešto ranije u utorak je američki predsjednik George W. Bush pozvao sa svog ranča u Teksasu blizu Crawforda palestinske čelnike da "razotkriju i unište" palestinske terorističke organizacije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara