Atentat u džakarti bio je samoubilački napad

ATENTAT ispred australskog veleposlanstva u Džakarti u kojem je u četvrtak smrtno stradalo devet osoba a 182 su ranjene, počinio je bombaš samoubojica, priopćila je u petak indonezijska policija.

Svjedoci su vidjeli zeleni automobil marke Daihatsu Zebra kako vozi prema veleposlanstvu", rekao je Suyitno Landung, jedan od visokih dužnosnika indonezijske policije. "Zaustavio se i eksplodirao, pa mislimo da se osumnjičeni još uvijek nalazio u automobilu nakrcanom eksplozivom kad je došlo do detonacije", kazao je Landung novinarima.

Istodobno je australski premijer John Howard u Canberri izjavio da je indonezijska policija primila SMS poruku upozorenja neposredno prije atentata. U poruci je stajalo da će jedno zapadno veleposlanstvo biti napadnuto ako indonezijske snage ne puste na slobodu islamskog vjerskog vođu Abu Bakra Bashira koji u zatvoru čeka suđenje. Radi se o duhovnom vođi islamske skupine Jemaah Islamiah, regionalnog saveznika Al-Qaide.

Howard je naglasio Jemaah Islamiah najvjerojatniji počinitelj napada i da skupina ima snage i mogućnosti uskoro napasti ponovo.

(Hina) xbnš ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara