Australci istražuju Google zbog "krađe" privatnih podataka

Tekst: J.D.
Foto: AFP


AUSTRALSKO državno odvjetništvo zatražilo je od australske savezne policije da istraži Googleovo skupljanje podataka iz Wi-Fi mreža, a možda i privatnih podataka.

Odvjetništvo je reklo da će policija istražiti je li Google prekršio zakon o telekomunikacijama iz 1979. godine, a Google Australia je potvrdio da sa saveznim vlastima pregovara o ovom pitanju.

Sve je bila greška?

Glasnogovornik Google Australije rekao je da je tvrtka još ranije priznala da je prikupljala podatke, ali da je to učinjeno greškom: "To je bila greška zbog koje nam je iznimno žao. Razgovaramo s vlastima i odgovaramo na sva pitanja koje imaju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Australski ministar telekomunikacija Stephen Conroy je još krajem svibnja u parlamentu napao Google i optužio ga da je namjerno prikupljao osobne podatke korisnika.

"Moguće je da se radi o najvećem kršenju privatnosti u povijesti zapadnih demokracija. Nakon što su ih u Europi uhvatili, Google je priznato da su automobili Street Viewa -  oni koji se voze vašim susjedstvom i bez vašeg dopuštenja slikaju kuće i objavljuju ih na internetu – također prikupljali podatke od ljudi koji koriste bežične mreže, odnosno vaše osobne podatke, možda i emailove", rekao je.

Bilo je namjerno!

Conroy je dodao kako je ured za zaštitu privatnosti Googleu pisao o problemu, te da "razgovara s tvrtkom", ali i da ju istražuje zbog eventualnih kršenja privatnosti diljem Australije.

"Google je ovo priznao i tvrde da se radi o grešci u softverskom kodu, što znači da je 'greška' zapravo bila sasvim namjerna. Tvrdim da su napisali kod čija je namjera bila prikupljati podatke", rekao je ministar, i dodao kako je i Njemačka proslijedila slučaj Googlea svojim kaznenim organima.

Google je propustio prvi rok koji mu je njemačka vlada dala za dostavljanje podataka koje je prikupio o bežičnim mrežama, ali tvrtka je nakon toga rekla da će pristati na zahtjeve njemačke vlade.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara