Australci ogorčeni: Benussi se namače u zaljevu gdje je pronađena Britt

RODITELJI Britt Lapthorne uplatili su misu za svoju kćer koja će se održati ove subote, točno mjesec dana otkako je nestala.

Njezini prijatelji su, pak, organizirali komemoraciju koja će se održati nakon mise u Melbourne Flagstaff Gardenu, a organizaciju predvodi Liza Nas.

"Imat ćemo minutu šutnje i pustit će se Brittina omiljena pjesma 'Catch a Falling Star'. Ovo je događaj koji njena obitelj i prijatelji žele održati za sve one koji su im pružali podršku kroz ovo teško vrijeme i pomagali u potrazi za Britt", rekla je Liza Nas. Na Facebooku je kreirana i grupa radi ovog događaja.

Na komemoraciji će se prodavati svijeće te će se zarada donirati Amnesty Internationalu kroz Fondaciju Britt Lapthorne koja je osnovana kako bi se obitelji moglo pomoći.

Otac Dale i brat Darren krajem tjedna se vraćaju u Australiju te će biti na komemoraciji. Organizatorica Liza Nas je rekla kako se očekuje da roditelji Britt kažu nekoliko riječi svima koji su im pomagali i koji su voljeli njihovu kćer.

Benussi se namače u zaljevu gdje je pronađena Britt

"U idiličnom zaljevu, gdje je pronađeno tijelo Britt Lapthorne, zaronio je danas sudac Đorđo Benussi navrativši tamo na kupanje nakon posla. Sudac Benussi svaki dan putuje do Boninova, presvlači se u kupaće gaćice i namače se u kristalno čistom moru. Jedino po čemu se današnje razlikuje od dosadašnjih njegovih kupanja je to što je samo nekoliko sati ranije potpisao rezultate 'vatreno osporavane' obdukcije", donosi australski Melbourne Morning Herald skupa s fotografijom prozvanog istražnog suca Županijskog suda.

Iako, navode, sudac Benussi dobro manevrira zaljevom Boninovo, izgleda potpuno izgubljeno kada govori o tome što se dogodilo Britt. Za primjer ističu ono što je Benussi rekao za Index, da je njena lubanja bila bez traumatskih promjena, što je u puno slučajeva znak nasilne smrti. Prenose i njegove riječi da se zbog raspadnutosti trupla nije mogao utvrditi uzrok smrti te dodaju i da nisu mogli utvrditi je li se utopila, jer tijelo "nema pluća".

Bizarna konferencija na koju je Kukrika zakasnio 45 minuta

Australski medij prigovara i tome što su njegove riječi, kao i riječi glasnogovornika dubrovačke policije Ivana Kukrike, odmah interpretirane u lokalnim medijima na način da su izvještavali kako Britt nije umrla nasilnom smrću.

"Glasnogovornik policije održao je nešto ranije (u odnosu na Benussijevo kupanje, op.a.) bizarnu konferenciju za novinare. Gospodin Kukrika pročitao je izjavu od četiri paragrafa o tome kako jednostavno 'nema dokaza o nasilnoj smrti' Britt Lapthorne. Nije spomenuo da nisu znali odrediti uzrok smrti", spočitavaju u Heraldu. Prepričavajući konferenciju u Dubrovniku, navode i da je Kukrika na nju zakasnio 45 minuta te da je izgledao bijesno.

Obdukcija "djetinjasta"

"Moguće je da je vidio australske medije na internetu koji su prenijeli izjavu Brittina oca koji je za obdukciju kazao da je 'djetinjasta' i da je gora od zadaće osnovnoškolaca", navodi se u Melbourne Morning Heraldu.

Dale Lapthorne je prigovorio što su nalazi na samo dvije stranice bez objašnjenja kako je tijelo došlo u takvo užasno stanje, čak puno gore nego što su prvotne informacije donijele.

Dale Lapthorne je izjavio i kako na tijelu nisu napravljena nikakva toksikološka niti forenzička vještačenja i da policija nije rekla ništa drugo o njezinoj smrti osim "možda, možda, možda".

Kukrika je "udario po medijima, a možda i po Brittinoj obitelji zbog širenja dezinformacija, izjurio je kao oluja iz prostorije odbijajući odgovarati na pitanja", piše u Heraldu.

Australci će napraviti suvislu obdukciju

Australci će ovih dana napraviti novu obdukciju tijela, a ponovit će i DNK test radi utvrđivanja identiteta trupla, s obzirom da roditelji ne vjeruju hrvatskim vještacima.

Tamara Sztynda, australska forenzičarka koja je ujedno i šef sudske biologije na "University of Technology" u Sydneyu, u razgovoru za australske medije jučer je kazala da je sasvim moguće da ljudsko tijelo nakon 18 dana u moru doživi drastične promjene i raspadanje kakav je viđen kod tijela Britt Lapthorne u Dubrovniku.

Bakterije u toplom moru mogu tijelo nagristi do neprepoznatljivosti

"To je sasvim moguće, jer proces razgradnje počinje odmah, a prvi vidljivi znakovi raspadanja mogu se uočiti nakon svega 48 sati", kaže dr. Sztynda te dodaje kako rad bakterija u toplom moru može u vrlo kratkom vremenu dovesti tijelo do stanja neprepoznatljivosti.

Dr. Sztynda  je navela kako ne može konkretno govoriti o slučaju Britt Lapthorne, jer tijelo nije ni vidjela, a nisu joj poznate okolnosti koje su dovele do toga da se tijelo našlo u moru.

"Kada sam čula da nedostaju dijelovi tijela, povezala sam to s procesom razgradnje tijela u morskoj vodi. Vjerojatno se nedostatak dijelova tijela može upravo objasniti ubrzanim propadanjem u moru", kaže Dr. Sztynda.

A.B.
Foto: News.co.au, Facebook

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara