Australija najveći svjetski zagađivač ugljičnim dioksidom

STUDIJA o učincima zagađenja svjetskih postrojenja za proizvodnju energije pokazala je kako Australija proizvodi najveću količinu ugljičnog dioksida po stanovniku čime je ta zemlja zauzela čelno mjesto na ljestvici top zagađivača na svijetu.

"Carma" (Carbon Monitoring for Action) na svojim je internet stranicama objavila podatke o emitiranjima štetnih plinova u zemljama u kojima taj odjel Centra za globalni razvoj (CGD) nadzire 50 tisuća energetskih postrojenja diljem svijeta, a prema kojima Australija proizvodi najveću količinu ugljičnog dioksida po stanovniku na svijetu te ju se smatra najvećim zagađivačem atmosfere na svijetu.

Studija je pokazala ogromne nesrazmjere u količini proizvedenog ugljičnog dioksida po stanovniku između razvijenih i nerazvijenih zemalja. Tako su se odmah iza Australije na zagađivačkoj top ljestvici našle Sjedinjene Države i Kina koja proizvodi jednu petinu količine ugljičnog dioksida koju godišnje proizvede Australija.

SAD su ukupni top zagađivač atmosfere

Indija godišnje proizvede pola tona ugljičnog dioksida po stanovniku, što je šesnaestina u odnosu na Sjedinjene Države s osam tona po stanovniku. SAD i općenito proizvode najveću količinu ugljika na svijetu.

U Carminom izvješću se navodi kako unatoč tome što američka energetska postrojenja u atmosferu emitiraju najveću količinu ugljičnog dioksida na svijetu, 2.5 milijarde tona godišnje, australske energetske stanice učinkovitije su u smislu proizvodnje ugljičnog dioksida po stanovniku. Australija tako po stanovniku emitira 10 tona, a SAD 8.2 tone.

Kineska postrojenja emitiraju 2.4 milijarde ugljičnog dioksida godišnje, dok Velika Britanija sa svojim postrojenjima zagađenju atmosfere "doprinosi" sa 192 milijuna tona tog otrovnog plina.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara