Austrijanci šalju DORH-u dokumente o Sanaderovim tajnim računima

Foto: AFP

AUSTRIJSKI radio Ö1 tvrdi kako državno tužiteljstvo u Klagenfurtu posjeduje dokaz da je Sanader primao uplate od Hypo banke! Dodaju kako će, ukoliko se te informacije pokažu istinitima, Sanader biti procesuiran i zbog lažnog svjedočenja jer je tijekom svjedočenja odbacio bilo kakvu povezanost s Hypo bankom kao i sa čelnim ljudima te banke.

Dokumentacija kojom raspolažu Austrijanci uskoro bi trebala stići u Hrvatsku. Kako javlja HTV, Austrijanci će našem Državnom odvjetništvu uskoro poslati popis svih tajnih bankovnih računa koje je Sanader otvarao od početka devedesetih godina prošlog stoljeća. Smatra se da se upravo tu krije popis najvećih hrvatskih pljačkaša povezanih s privatizacijom i organiziranim kriminalom.

Kako je ranije javio Ö1, tužiteljstvo ima informacije da je Sanader tijekom devedesetih godina, dok je bio zamjenik tadašnjeg ministra vanjskih poslova Mate Granića, tražio i primio proviziju od Hypo banke za sređivanje kredita  i to u visini od nekoliko milijuna tadašnjih šilinga, a upravo su Wolfgang Kulterer i Günther Striedinger odobrili isplatu provizije Sanaderu. Dosadašnja obrana spomenutog trojca temeljila se na izjavi da se oni - ne poznaju.

Sanader je pod zakletvom izjavio da "nije primao nikakav novac ili provizije od Hypo banke".

> Index doznaje: Istraga oko "afere Hypo" Austrijance vodi prema Sanaderu i Graniću

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije osam mjeseci Index je pisao kako je sporan prvi posao te banke u Hrvatskoj kada je dan kredit hrvatskoj Vladi od 22 milijuna tadašnjih njemačkih maraka za gradnju i kupnju oko 20-tak veleposlanstava Hrvatske većinom u Europi. Sporna je činjenica da su se sredstva tog kredita iz 1995. godine u iznosu od 139 milijuna i 300 tisuća austrijskih šilinga prebačena još 3. veljače 1995. godine na poseban tajni račun kod Hypo banke u Klagenfurtu kojima se navodno nezakonito raspolagalo te da je završio u rukama privatnih osoba dvije godine kasnije.

Sanader krenuo obnavljati  rezidenciju  

Neposredno nakon tog datuma Ivo Sanader počinje rekonstrukciju svoje velebne rezidencije u Zagrebu, a slučajnost ili ne on je tada spominjao kako je to napravio uz financijsku pomoć supruge i punca koji je tada još bio radnik u splitskom škveru.

Ugovor o kreditu imao je klauzulu u kojoj se hrvatska Vlada obvezala da će lobirati za Hypo banku i da će štititi interese banke! U izjavi za Index Mate Granić je rekao da se ne sjeća te klauzule kao i je li potpisao ugovor, no nakon što smo objavili tekst, Granić se toga sjetio u kasnijim izjavama za ostale medije.

Prema informacijama Indexa u posljednje vrijeme pojavilo se sve više indicija da su Granić i Sanader bili navodno glavni posrednici u poslovanju Hypo banke u Hrvatskoj što je uostalom predmet zanimanja istražitelja u Austriji, a prema pisanju austrijskih medija, sada to navodno mogu i dokazati. Posebice Sanaderov dio.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara