Austrijska vlada želi srušiti Hitlerovu kuću da ne postane okupljalište neonacista

Austrijska vlada želi srušiti Hitlerovu kuću da ne postane okupljalište neonacista

Foto: Hina

AUSTRIJSKA vlada odlučila je da će zaplijeniti rodnu kuću Adolfa Hitlera kako bi spriječila da ona postane mjesto hodočašća neonacista, a ministar unutarnjih poslova rekao je da ju želi srušiti.

Hitlerova obitelj je oko njegova rođenja 20. travnja 1889. u kući u Braunau na rijeci Inn živjela samo tri godine. Unatoč tome, ta žuta trokatnica dugi niz godina izaziva kontroverzije.

Glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova rekao je kako se vlada dogovorila o zakonu kojim će oduzeti vlasništvo nad kućom vlasnici, lokalnoj umirovljenici koja ju odbija prodati državi. Taj prijedlog zakona sada će ići na glasanje u parlament.

"Ova odluka je nužna zato što država želi spriječiti da ta kuća na bilo koji način postane kultno mjesto za neonaciste, što se opetovano događalo u prošlosti kad su se ljudi tamo okupljali i uzvikivali slogane", rekao je ministar unutarnjih poslova Wolfgang Sobotka novinarima uoči sastanka vlade.

"Moja je vizija da srušimo tu kuću", dodao je. Povjerenstvo od 12 članova iz sfera politike, uprave, akademija i civilnog društva će u konačnici odlučiti o njezinoj sudbini.

Ministarstvo unutarnjih poslova iznajmljuje tu kuću od 1972., plaćajući mjesečnu rentu 4800 eura vlasnici.

U  kući su se održavale radionice za invalide, ali je od 2011. prazna zbog toga što vlasnica odbija ideje o budućnosti kuće, kao i državne ponude za kupnju.

Ako zakon prođe u parlament, vlasnica nema pravo žaliti se na odluku ili pregovarati o odšteti koja će biti na razini iznosa koji se plaća vlasnicima nekretnina koji su morali napustiti svoje domove zbog izgradnje željeznice, rekao je glasnogovornik ministarstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara