Austrijski biskupi će postrožiti uvjete za održavanje komemoracije na Bleiburgu

Austrijski biskupi će postrožiti uvjete za održavanje komemoracije na Bleiburgu
Komemoracija na Bleiburgu

AUSTRIJSKA biskupska konferencija je na svom redovitom ljetnom zasjedanju raspravljala o ovogodišnjoj komemoraciji na Bleiburgu, koja je službeno prijavljena kao vjerska manifestacija, i odlučila da će još više pooštriti uvjete za odobrenje njenog održavanja. To je austrijskim medijima potvrdio bečki nadbiskup, kardinal Christoph Schönborn.

Već ove godine je za to područje nadležna dijeceza Gürk odredila nova i stroga pravila za organizatore, među kojima se ističe Hrvatska biskupska konferencija (dok je sabor financijer i pokrovitelj), i to zbog sve glasnijih prosvjeda i činjenice da europski mediji skup na Bleiburgu opisuju kao “najveće neonacističko okupljanje u Europi”. Ustaški dernek na Bleiburgu u međuvremenu je postao međunarodna blamaža za Austriju, koja je odlučila reagirati i s političke i s vjerske razine.

Ove godine je tako austrijska policija uhitila sedam ljudi i izdala devet novčanih kazni zbog kršenja Zakona o zabrani nacističkih simbola (Verbotsgesetz) tijekom komemoracije. Dijeceza Gürk je pak zabranila da se na komemoraciji nose politički simboli i zastave koje nisu službene hrvatske, kao i svi transparenti i uniforme.

"Mora se spriječiti svaka instrumentalizacija komemoracija u političke svrhe"

Kardinal je nakon ljetnog sastanka austrijskih biskupa izjavio kako se “mora spriječiti svaka instrumentalizacija vjerske komemoracije u političke ili ideološke svrhe”, te da bi skup na Bleiburgu smio biti samo “vjerska služba u spomen ubijenih u strašnom ratnom i poratnom vremenu”. Dodao je kako je to naročita želja Katoličke crkve u Koruškoj, u kojoj se Bleiburg nalazi. Schönborn je ustvrdio i da je to cilj hrvatske Katoličke crkve, te da su oni zahvalni biskupu Aloisu Schwarzu za uvođenje strožih pravila.

Apelirao je na svjetovne vlasti da budu još konzekventnije u progonu onih koji nose nacističko znakovlje, ali i znakovlje koje nije formalno zabranjeno po austrijskom Verbotsgesetzu, očito se referirajući na ustaško znakovlje u kontekstu Bleiburga. “Trebaju se još odlučnije povući granice protiv instrumentalizacije”, rekao je kardinal Schönborn i dodao da su mjere uvedene ove godine “dobar putokaz u kojem pravcu trebamo nastaviti”.

"Vrijeme je da se Hrvati suoče sa svojom poviješću"

Naglašeno je da će konačnu odluku o odobrenju vjerske manifestacije donijeti lokalni biskup Schwarz, s kojim se HBK treba dogovoriti i sljedeće godine. 

Bečki kardinal imao je i poruku za Hrvate: “I nama u Austriji je trebalo dugo vremena da se suočimo s vlastitom poviješću. Došlo je vrijeme da to učine i Hrvati. To je jedan težak, bolan i prijeko potreban proces.”
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara