Austrijski list: Korona je migrante zaustavila na Balkanu, a Hrvatska ih tuče

Austrijski list: Korona je migrante zaustavila na Balkanu, a Hrvatska ih tuče
Foto: EPA/Screenshot Der Standard

AUSTRIJSKI lijevo-liberalni dnevni list Der Standard objavio je članak u kojem se bavi situacijom s migrantima u regiji, ističući da je na njihovo kretanje značajno utjecala pandemija koronavirusa.

"Iako je zbog pandemije covida-19 migracija u Grčku skoro posve prestala, za migrante u Srbiji i Bosni i Hercegovini se situacija zaoštrava. Od tisuća koje se nalaze u tim zemljama samo nekolicina ima šanse za azil u Europskoj uniji", navodi Der Standard.

Opasnost od povećanja nasilja

Zbog toga se povećava nasilje među migrantima, a kriminal postaje problem i za lokalno stanovništvo, piše list.

"Lokalne birokracije su pogubljene, a zemlje porijekla, poput Pakistana i Alžira, odbijaju suradnju pa se obavljaju tek minimalne deportacije", piše Der Standard i ističe da zbog toga svi ti migranti pokušavaju ući u Hrvatsku. "Vrlo često bivaju protjerani, često i namjerno poniženi", navodi se.

Brutalnost hrvatske policije

"Brutalnost hrvatske granične policije ima za cilj pokazati migrantima da trebaju odustati od svojih pokušaja", stoji u članku, u kojem se napominje i da se protiv dvojice policajaca nedavno počeo voditi postupak zbog zlostavljanja migranata.

Der Standard ističe da se Hrvatska zbog svojeg odnosa prema migrantima sada mora braniti i pred Europskim sudom za ljudska prava te da "jako malo migranata želi ostati u Hrvatskoj". S druge strane, dodaju kako je Hrvatska prošle godine u okviru programa redistribucije migranata unutar Europske unije primila sto ljudi.

 
 
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara