Austrijski ministar prometa predviđa da će pomicanje sata biti ukinuto 2021.

Austrijski ministar prometa predviđa da će pomicanje sata biti ukinuto 2021.
Ilustracija: Filip Brala/PIXSELL

AUSTRIJSKI ministar prometa Norbert Hofer je rekao da ostvarenje europske inicijative za ukidanje pomicanja sata nije vjerojatno do 2021. godine.

Pomicanje roka do 2021., dvije godine nakon roka koji je u rujnu predložila Europska komisija, omogućilo bi zemljama članicama više vremena za pripremu, naglašava Hofer, čija zemlja trenutno predsjeda Europskom unijom.

Kaže da je odluka o odgađanju ispravna

Brza provedba odluke već je u listopadu naišla na probleme, kad je nekoliko zemalja članica upozorilo da neće imati dovoljno vremena prilagoditi određene segmente poput zračnog prometa.

"Da smo inzistirali na promjenama odmah, to bi pokopalo zahtjev Komisije", naglasio je Hofer prije sastanka ministara prometa Europe te je dodao: "Na taj način ne bismo uopće mogli ukinuti pomicanje sata".

Europska unija ne želi da zemlje članice imaju probleme pri "krpanju rupa" oko pomicanja sata.

Zemlje članice samostalno odlučuju koji će format koristiti

Komisija je predložila da se ukine izmjena zimskog i ljetnog računanja vremena nakon internetske ankete širom Unije koja je pokazala da 84 posto sudionika to podržava.

No da bi se takva promjena i provela potrebno je da je prihvate sve zemlje članice i Europski parlament koji bi izglasao i završnu formu zakona. Zemlje članice morale bi samostalno odlučiti žele li zadržati pomicanje sata ili bi koristile isto vrijeme tijekom cijele godine.

Hofer je još u listopadu spomenuo ideju duljeg perioda za prilagodbu, kao i tzv. zaštitnu klauzulu u slučaju da jedna ili više zemalja treba riješiti neočekivane probleme.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara