Austrijski osnovnoškolci glumili naciste i Židove, sad su pod istragom

Austrijski osnovnoškolci glumili naciste i Židove, sad su pod istragom
Ilustracija: EPA

SKUPINA austrijskih osnovnoškolaca je pod istragom nakon što su se igrali i glumili nacističke SS časnike i Židove, pošto su prethodno pogledali film u kojem je antifašistički društveni eksperiment pošao po zlu, rekao je glasnogovornik tužitelja.

Incident se dogodio kada su 14-godišnjaci učili o Drugom svjetskom ratu i nacional-socijalizmu u svojoj školi u Zurndorfu u istočnoj Austriji, rekao je odvjetnik djece Andreas Schweitzer za novinsku agenciju dpa.

Učenici su također pročitali knjigu The Wave (Val) te pogledali istoimeni film. Oboje se temelje na istinitoj priči američkog profesora povijesti koji je svoj razred naveo na fašističko ponašanje kako bi im pokazao utjecaj nacional-socijalizma na obične ljude.

Ovo nije prvi takav slučaj

Kao i u prvom eksperimentu, stvari su izmaknule kontroli u austrijskom slučaju, koji se dogodio u ožujku i čije su pojedinosti prvi put objavljene u četvrtak u listu Kurier.

Jedan od učenika također je tražio od kolega da ga pozdravljaju na sličan način kao i Adolfa Hitlera, a neki su bili i maltretirani, navodi Kurier.

Petero tinejdžera je pod istragom zbog kršenja austrijskog zakona koji zabranjuje neo-nacističke aktivnosti, rekao je glasnogovornik tužitelja iz Eisenstadta za dpa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara