Austrijski sud osudio Bošnjaka na deset godina zatvora za ratne zločine

Austrijski sud osudio Bošnjaka na deset godina zatvora za ratne zločine

Ilustracija: 123rf

JEDNOG Austrijanca bosanskog podrijetla (48) je austrijsko pravosuđe u srijedu osudilo na deset godina zatvora zbog sudjelovanja u napadu 1992. na jedno srpsko selo u Bosni i Hercegovini, tijekom kojeg je ubijeno 16 civila.

Sud u Linzu je osudio Nermina Mujanovića na kraju procesa koji je počeo u prosincu. Njegov odvjetnik je rekao da namjerava uložiti priziv na presudu. Mujanović je proglašen krivim za ubojstva u selu Serdari kod Kotor Varoši na sjeverozapadu BiH gdje je 16 srpskih civila, među kojima i dvoje djece, ubijeno i nekoliko kuća zapaljeno, u rujnu 1992., nekoliko mjeseci nakon početka rata u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Četvorica bivših vojnika muslimanskih snaga Bosne i Hercegovine su već osuđeni zbog tih ubojstava na sudu BiH za ratne zločine 2014. i zatim 2015.

Sud u Linzu je saslušao tridesetak svjedoka, među kojima i dvije osobe koje su preživjele napad. Obrana je pokušala dovesti u pitanje vjerodostojnost nekih svjedočenja, uzevši u obzir godine koje su prošle od tih događaja.

U ratu u BiH ( 1992-1995) procjenjuje se da je poginulo oko 100.000 ljudi a oko 2 milijuna je izbjeglo i raselilo se, a mnogi od njih nisu se vratili u svoje domove tako da u zemlji danas živi 3,5 milijuna stanovnika dok ih je 1991. pred početak rata bilo nešto više od 4.300.000.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara