Austrijski ustavni sud odobrio istospolne brakove

Austrijski ustavni sud odobrio istospolne brakove
Screenshot: YouTube
 
AUSTRIJSKI ustavni sud donio je odluku po kojoj se zakon koji onemogućava istospolne brakove proglašava protuustavnim i nalaže ukidanje zakona do kraja sljedeće godine, priopćio je taj sud u utorak, čime će u Austriji od 2019. praktički biti moguće sklapati istospolne brakove.
 
"Zakon se u sadašnjem obliku kosi s ustavnom zabranom diskriminacije", stoji u obrazloženju austrijskog ustavnog suda koji je na temelju žalbe jednog homoseksualnog para razmatrao ustavni zakon donesen 2009., koji je omogućio istospolno "registrirano partnerstvo", ali je branio sklapanje braka.
 
Brakovi bez diskriminacije od 1. siječnja 2019.  
 
Temelju ove odluke "brakovi za sve" bit će dopušteni od 1. siječnja 2019., a Austrija time ulazi u klub drugih zemalja u kojima je istospolni brak moguć, poput Njemačke, Francuske, Britanije i Španjolske.
 
Najviši austrijski sud zaključio je da dosad dopušteno "registrirano partnerstvo" nije jednako punopravnom braku te da se stoga radi o diskriminaciji.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Razlikovanje pojmova registriranog partnerstva i braka nije više održivo, a da se pritom ne diskriminira istospolne parove", stoji u objašnjenju suda.
 
Konzervativne stranke protiv institucije istospolnog braka
 
Sud je time udovoljio tužbi jednog lezbijskog para kojemu je odbijen zahtjev preimenovanja registriranog partnerstva u punopravni brak. Time dosadašnji zakon o bračnim zajednicama s 31. prosincem 2018. postaje nevažeći.
 
Instituciji istospolnog braka sa svim pravima, poput prava na posvajanje djece ili kad je u pitanju nasljeđivanje imovine, dosad su se protivile konzervativne stranke u Austriji poput Narodnjačke stranke Austrije (ÖVP) i Slobodnjačke stranke Austrije (FPÖ), koje trenutno pregovaraju o sastavljanju vlade.
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz ljudska prava, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljudska prava. 
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara