Autobiografija Ivana Pavla II. i na hrvatskom

NAKLADNI zavod Matice hrvatske (NZMH) objavio je hrvatsko izdanje Autobiografije Ivana Pavla II., koja je koncem prošle godine objavljena na poljskom, u izdanju Libreria editrice Vaticana.

Autobiografija je objavljena uoči trećega posjeta Svetoga Oca Hrvatskoj, a bit će predstavljena 19. svibnja u palači Matice hrvatske, najavio je danas direktor Nakladnog zavoda Matice hrvatske Niko Vidović.

Glavna urednica hrvatskoga izdanja je Julijana Matanović koja je istaknula da su u knjizi objavljeni tekstovi što ih je izabrala i uredila poljska redovnica Justyna Kilianczyk-Zieba, a s poljskog jezika ju je preveo Pero Mioč.

Dodala je da nije riječ o klasičnoj autobiografiji, nego o izboru citata iz spisateljskoga opusa pape Ivana Pavla II.

To su većinom citati iz spisa, nastalih za vrijeme njegova pontifikata, posebice iz govora, propovijedi i uspomena kroz koje je ispričan život Svetog Oca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predgovor hrvatskom izdanju napisao je nadbiskup zagrebački Josip Bozanić, naslovivši ga Škola života ususret novom dolasku.

Autobiografija progovara o snažnom liku Svetoga Oca, satkanom od ljubavi i boli, radosti i patnje čija je pojava označila novo razdoblje za Crkvu i svijet, istaknuo je Bozanić.

Papin osobni iskaz otisnut na stranicama ove knjige stavlja pred nas čovjeka koji odgovorno prolazi kroz život, ostavljajući duboke tragove na onima koje susreće, rekao je zagrebački nadbiskup preporučivši knjigu hrvatskim obiteljima posebno u njihovu životnom hodu u vjeri.

Podsjetivši da se treći Papin dolazak u Hrvatsku odvija pod geslom "Obitelj - put crkve i naroda", izrazio je nadu da će taj pohod utjecati na duhovnu obnovu naših obitelji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara