Auto-bomba ubila sedam ruskih vojnika u Južnoj Osetiji

Auto-bomba ubila sedam ruskih vojnika u Južnoj Osetiji

SEDAM ruskih vojnika je ubijeno, a osam ozlijeđeno u eksploziji auto-bombe u Chinvaliju, glavnom gradu Južne Osetije.

General Marat Kulahmetov, zapovjednik ruskih snaga u Južnoj Osetiji, je izjavio kako je do eksplozije došlo kada je patrola zaustavila dva osobna automobila u blizini njegovog stožera. Tom prilikom su uhićene četiri naoružane osobe koje kraj sebe nisu imale dokumente, a jedno od vozila je imalo gruzijske registarske pločice. Prilikom privođenja je došlo do aktiviranja oko 20 kilograma TNT, navode ruski izvori.

Prema pisanju "Komersanta", među žrtvama je i pukovnik Ivan Petrik, načelnik stožera "udruženih mirotvornih snaga" u Južnoj Osetiji. Bomba je navodno eksplodirala točno ispod njegovog ureda.

Eduard Kokoiti, predsjednik Južne Osetije, za napad je optužio gruzijske specijalne službe i izjavio kako Gruzija "nije napustila politiku državnog terorizma".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šota Utiašvili, glasnogovornik gruzijskog ministarstva unutarnjih poslova, je napa opisao kao "rusku provokaciju" čiji je cilj zadržati ruske trupe na teritoriju Gruzije.

Eksplozija predstavlja najozbiljniji incident otkako je u kolovozu završio rat između Rusije i Gruzije oko Abhazije i Južne Osetije - odmetnutih gruzijskih pokrajina koje je Rusija naknadno priznala kao nezavisne države. Početkom tjedna su europski promatrači došli u tzv. tampon-zonu između tih dviju pokrajina i ostatka Gruzije, a iz kojih se, u skladu s mirovnim sporazumom, do 10. listopada trebaju povući ruske snage.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara