Autocesta opasna po život - pronađene zaostale mine

IAKO je autocesta slovila kao najveći i najvažniji hrvatski pothvat u posljednje vrijeme, čini se kako je sigurnost svih djelatnika i građana koji se njom koriste dovedena u pitanje.

To stoji i u pismu koje je HAC uputio HCR-u još 13. siječnja ove godine. A upravo je HCR odgovoran za veliki i po život opasan propust, koji se odnosi na sve veći broj pronađenih eksplozivnih naprava uz samu autocestu od Dalmacije do Slavonije.

Logično je kako se iz HCR-a o ovom kritčnom problemu nisu htjeli očitovati, no ta logičnost u ovakvoj situaciji gubi na značaju.

Iako je razminiranje kod nas još uvijek unosan biznis, ulog je ovdje mnogo veći od zarade.

Prema najnovijim informacijama, znatan dio terena koji su do 2000. godine bili evidentirani kako minirani, zbog autoceste što se gradila oni su proglašeni neopasnima.

Sada je već sasvim jasno da se radi o lažnom podatku jer je reprezentativni hrvatski prometni objekt toliko loše očišćen od mina da se one pronalaze i nakon što je autocesta sagrađena.

13. siječnja građevinska tvrtka STRABAG pronašla je protutenkovsku minu kraj Lipovca, samo pola metra od autoceste, a sličan se slučaj dogodio i 8. travnja kada je na trasi buduće autoceste, nekih pola kilometra od skretanja za Lipovac pronađen projektil za minobacač.

Najnovija stravična dojava datira od 15. lipnja. Tada su, naime, uz autocestu pronađene još dvije mine, i to protutenkovska i protupješačka.

Nakon ovakvih otkrića, imamo razloga vjerovati da to nije konačan broj ekslozivnih naprava koje stvaraju enormni kaos među putnicima, kao i među nadležnima za gradnju same prometnice.

Glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun izjavio je za 24sata kako je do sada otkriveno 13 slučajeva koji se odnose na pronađene mine u ovoj godini.

Tri posljednja incidenta dogodila su se na minski ne-sumnjivom prostoru uz autocestu kraj Lipovca koji je razminirala tvrtka MKA Deming iz Čakovca.

Mehun je na to odgovorio kako nema informacije o tome koje su naprave pronađene na razminiranim, a koje na nerazminiranim područjima.

Dodao je također da ne treba stvarati dojam kako je putovanje autocestom opasno. Takav dojam ovim je otkrićem nažalost već stvoren, no posebno nas je zaprepastila činjenica kako su ocjene o minskoj nesumnjivosti donesene pod pritiskom kratkih rokova, a samo ocjenjivanje bilo je provedeno s lošom opremom i ograničenim sredstvima.

Toliko o Sanaderovom velikohrvatskom snu, koji nas je prema svemu sudeći, tek uspio vratiti u godine kada je isti taj san možda imao smisla i budućnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara