Automatski se ugasio reaktor u Krškom: "Bijeli dim iz nuklearke nije radioaktivan i opasan"

Foto: AFP

BIJELI dim koji je izlazio iz NE Krško nakon što je došlo do njenog gašenja nije radioaktivan i nije opasan, ustvrdio je u razgovoru za treći Dnevnik HTV-a Dragan Kubelka, ravnatelj Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost. "Ispuštanje pare je tehnološki proces i kad bude ponovo uspostavljen rad nuklearke, gotovo je sigurno da će ta para biti opet ispuštena. Ali ona nije opasna i ne sadrži radionuklide", izjavio je Kubelka dodajući kako se na stranicama Zavoda može vidjeti kolika je radioaktivnost u okolici Krškog te da je ona normalna.

Kako je objavila Elektra Slovenija, koja upravlja nuklearkom, u četvrtak u 11 sati Krško bi ponovno trebao početi s radom.

Automatski se ugasio reaktor u Krškom

Nuklearna elektrana Krško na svojim je službenim stranicama objavila da je jutros u 10:30 sati došlo do automatske obustave rada. Iz Krškog tvrde da je uzrok zaustave iznenadno isključenje 380-kilovoltnog dalekovoda prema Zagrebu.

"Sukladno Planu zaštite i spašavanja proglašen je nenormalni događaj - stupanj 0", priopćili su iz NE Krško, uz napomenu da su o događaju obaviješteni nadležni organi u okolini.

Elektrana je stanju sigurne zaustave i bez utjecaja na okoliš. Odmah nakon što budu poznate sve podrobnosti, elektrana planira povratak na mrežu.

Andrej Stritar iz Uprave za nuklearnu sigurnost za slovenski je Žurnal 24 rekao da se stanje u nuklearki normaliziralo nakon sat vremena, te je NE Krško opet priključena na dalekovod. Prije nego je priključe i na mrežu moraju provjeriti sve sustave.

Zbog obustave rada nuklearke ne bi trebalo biti problema s opskrbom električne energije u Hrvatskoj i Sloveniji.

Uključenje u mrežu u roku 24 sata

Direktor nuklearke Stane Rožman kazao je za slovenske medije kako bi NE Krško mogla biti uključena u mrežu u roku od 24 sata. Dodao je kako je obustava rada uzrokovana ispadom 380-kilovotnog dalekovoda prema Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako napon u dalekovodima padne, uvode se preventivne zaštitne mjere i nuklearka se automatski zaustavi, objasnio je za medije dodajući kako su svi sustavi u tom procesu djelovali bez greške. Ono što slijedi jest provjera je li bilo posljedica za opremu, nakon čega će nuklearka opet biti uključena u mrežu.

Rožman je kazao i kako ovaj događaj nije donio štetu za nuklearku, osim "psihološke" koju u javnosti izazivaju ovakvi događaji.

Austrijska oporba traži zatvaranje Krškog

U svjetlu događanja u Japanu, obustava rada NE Krško danas je izazvala poprilične, jasno, negativne reakcije. Austrijska oporba ponovno je danas zatražila ulaganje veta na ulazak Hrvatske u Europsku uniju ukoliko bi Hrvatska ustrajala na održavanju rada nuklearke.

Čelnik austrijske oporbene Slobodarske stranke Heinz-Christian Strache tvrdi kako Krško predstavlja "stalnu prijetnju" za Austriju dodajući da nuklearka leži na trusnom području radi čega je njezina uporaba "krajnje neodgovorna". Ističe kako bi nuklearku jednostavno trebalo trajno isključiti.

Hrvatsko Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, pak, na upit austrijske novinske agencije APA kazalo je kako Hrvatska ne razmišlja o povlačenju iz nuklearke Krško ističući kako je ta elektrana sigurna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara