Autorski tim predstave "Kamov, smrtopis" ispričao se skladateljima

AUTORSKI tim predstave "Kamov, smrtopis" ispričao se danas autorima skladbi koje se izvode u toj predstavi, što od njih nije traženo dopuštenje za te izvedbe.

"Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) duboko se ispričava nositeljima autorskih prava za propuste koje su neke službe napravile u procesu rada na predstavi", rekao je Slobodan Šnajder, ravnatelj ZKM-a i autor predstave, na današnjoj konferenciji za novinare.

Njegova je predstava zbog spora oko autorskih prava devetorice skladatelja (Jasenka Houre, Zdenka Runjića, Pere Gotovca, Dade Topića, Drage Mlinarca, Alfija Kabilja, Stjepana Mihaljinca, te Stipice i Nikice Kalogjere) privremeno zabranjena.

Šnajder je pozvao skladatelje na prvu predstavu nakon isteka zabrane, za koju je izrazio nadu da će se održati 17. lipnja.

Glazbeni dramaturg predstave Dario Bulić rekao je da namjera autora nije bila ismijavati kolege s estrade, već, među ostalim, mlade gledatelje uputiti u "antologijska djela domaće glazbe".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Poslovni ravnatelj ZKM-a Ivan Vuković podsjetio je da je ZKM još u rujnu 2002. Hrvatskom društvu skladatelja poslao pismo s popisom djela u predstavi, sa zamolbom o minimalnom paušalu, no priznao je da je greška bila što nisu kontaktirali i same autore.

Po njegovim riječima, sada to nadoknađuju te autori korištene glazbe, među kojima Dado Topić, Arsen Dedić i Drago Mlinarec, odobravaju daljnje izvođenje projekta.

Za CD s glazbom iz predstave, čije je izvođenje također zabranjeno, Vuković je rekao da nikada i nije bio komercijalan, već je bio darovan autorskoj ekipi, a i služio bi za gostovanja.

Vuković je opovrgnuo napise u medijima po kojima ZKM "grca u dugovima". "Dužni smo samo onoliko koliko nam Gradski ured za kulturu nije doznačio sredstva za ovu godinu", dodao je Vuković.

Najavio je da bi ZKM do kraja listopada trebao vratiti dio predvorja u kojem je proteklih deset godina smješten kafić kojemu 1. lipnja ističe ugovor o najmu, a koji je uz fast-food kiosk i jazz klub osmišljen kao prostor za kulturne djelatnosti ZKM-a.

ZKM i dalje prima rezervacije za predstavu "Kamov, smrtopis", koja je dosad izvedena 16 puta, a pozvana je i na mnoga gostovanja, izvijestio je Šnajder, koji je prigovorio zbog načina na koji se "prati, odnosno ne prati" rad ZKM-a.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara